Három apró, hasznos programot szeretnék a figyelmébe ajánlani mindazoknak, akik a rengeteg intő szó, az elkedvetlenítő újságcikkek, az okos haverok lesújtó véleménye, a közutálat és a józan ész ellenére is használják a Windows 8-at és minden előzetes jóslás ellenére mégsem haltak bele. Ezek a programok elsősorban a rendszerben már meglévő, rejtett vagy nehezebben előcsalható beállításokhoz adnak egyszerű felületet, nem futnak állandóan és annyit csinálnak, amit ígérnek.

Skip Metro Suite

A Windows 8 használata közben nem lehet teljesen elkerülni a Metro interfészt; aki ezt az oprendszert akarja használni, annak ezzel meg kell békélnie. A Skip Metro Suite sem váltja meg a világot, de néhány zavaró aprósággal sikerrel számol le.

Egyrészt beállítható, hogy bejelentkezés után azonnal az Asztalra érkezzünk. A kezdőképernyő továbbra is elérhető, ahogy eddig, mindössze egy kattintást spórolunk, de ha valakinek ez számít, hát itt a megoldás. (Egyébként az Asztal csempéjét érdemes a kezdőképernyőn a bal felső pozícióba húzni és akkor az Enter mindig az Asztalra visz.)

Skip Metro Suite

Másrészt letilthatjuk a képernyő sarkaiban felbukkanó dolgokat, például a Charms sáv indikátorát. Ilyenkor hiába rángatod az egeret a jobboldali sarkokban, nem fog megjelenni a sáv, a keresést meg a többi charmot csak billetnyű-kombinációkkal lehet előcsalni, szóval érdemes megfontolni, hogy mit kapcsolsz ki.

A kombinációk egyébként az alábbiak:

  • Keresés: Win+Q
  • Megosztás: Win+H
  • Eszközök: Win+K
  • Beállítások: Win+I
  • A Charms sáv előhívása: Win+C

Win+X Menu Editor

A Start gomb helyén jobbal klikkelve vagy a Win+X-re előbukkanó menüben számos gyakran használt alkalmazáshoz és Vezérlőpult-elemhez találunk hivatkozást, a Win+X Menu Editor ennek a módosítását teszi lehetővé.

Win+X Menu Editor

Tetszőleges programmal bővíthetjük a listát, újabb Vezérlőpult-elemeket adhatunk hozzá és van néhány preset is, például egy kattintással bekerül a leállítás, hibernálás, újraindítás csoport, a meglévők közül pedig kiszedhetjük azokat, amikre nincsen szükségünk.

Tiny Windows Borders

Az Aero effekttengere után sokaknak nem tetszik a Windows 8 kilapított, leegyszerűsített ablakstílusa az otromba nagy szegélyeivel. A Tiny Windows Borders a szegély vastagsága mellett az ablak szélétől való eltartást mértékét is módosítani tudja, a változtatások hatását pedig azonnal látjuk.

Tiny Windows Borders

További hasonló apróságokért érdemes ellátogatni a Winaero nevű weboldalra, vannak ott Windows 7-hez való dolgok is. A leírásokat érdemes elolvasni, további kellemes rosszrendszer-használatot!