Néha már a falat kapartam kínomban, amikor tíz perc szemmeresztés után sem találtam meg azt az egy darab felesleges escape karaktert, ami miatt a blog PHP kódja felhatalmazva érezte magát arra, hogy jóízűen körberöhögjön. A számomra kevésbé vicces hibakeresgélés végül azzal ért véget, hogy fogtam az egészet és egy határozott gombnyomással kidobtam a kukába, aztán újra létrehoztam és nekiláttam megírni mindent újra, még egyszer. És úgy sem lett jobb, mert ez a hiba nem jött elő, egy másik viszont igen: bár a szkript megkapta a GET változóban a szükséges paramétert, az volt az SQL-lekérdezés eredménye, hogy az eredmény nem érvényes erőforrás, ami azért szánalmas, mert a másik böngészőfülön az éles blog ugyanezen adatbázisban, ugyanezzel a lekérdezéssel vígan megtalálta a zseniális írásomat. Ekkor már kezdtem sejteni, hogy ez bizony egy "tipical bazmeg situation" és valószínűleg eléggé valószínűtlen, hogy 2n lépésben megtalálom a baj forrását. A konyhában az egyik dobozon szemet szúrt nekem egy embléma, tudod, az újrafelhasználást jelentő három nyíl. Az újrafelhasználhatóság a programozásban is jó dolog, egyszer megírsz egy függvényt vagy más alprogramot és onnantól kezdve csak hivatkozol rá. A pandáknak meg nagyon jó lesz.

Nos, a blog kódja olyan, hogy bizonyos részei külön állományban vannak, némelyik azóta változatlan, mióta adatbázis alapú lett az oldal. Az összes külső fájlból hívott programrészt végignéztem (~30 perc) és a legrégebbiben meg is találtam a baj okozóját. Az új kódban az egyik változónak véletlenül ugyanazt a nevet adtam, mint ami a régi fájlban már szerepel, ráadásul ez a kódrészlet a lekérdezés előtt fut le, azaz megváltoztatja a GET-ben megkapott paramétert, ettől pedig a lekérdezés igen szép luftot rúg, öröm nézni. További fél órát vett igénybe a fejem ütemes falhoz ütögetése és további tíz másodpercet a nevek megváltoztatása. Tanulság nincsen. De a pandáknak nagyon jó lesz.

(Holnap valszeg lesz új kinézet is, fel fog tűnni. Természetesen nem IE-kompatibilis, tartalmaz más weboldalakon előforduló ötleteket, bár törekedtem arra, hogy ne nyúljak sehonnan sokat; ha valakinek ilyen jellegű kifogása akadna, az majd szóljon.)

Nahát! A hírekben mutatják, hogy valami régi strand épületében gyártották a husikát húsvétra való tekintettel, erre kiment a szerv és jól lefoglalta azt, amit a jóemberek nem vittek el addig. Egy teherautóra való cuccot találtak, de nem is ez az érdekes - mondjuk simán ki lehetne írni egy pályázatot "Húskészítmények előállítása és/vagy tárolása lehetetlen helyeken" címmel -, hanem az, hogy mi volt a teherautó szélvédője mögé elhelyezett "CB-s rendszámtáblára" írva: CSALEZ LOPEZ, hahaha!

(Megcsináltam végre az F1-es bejegyzést, lehet olvasni.)