Egy ideje nem használom a bbLeant, a Windows saját shellje fut. Persze kutya nehéz ennyi bbLean után visszaállni a Start menü használatára; hogy segítsek magamon, minden gyakran használt programot beletettem a Start menübe, így a Minden program nevezetű borzalmas pokolkaputól legalább megszabadulok az idő kilencvenkilenc és fél százalékában, a Gyorsindítás kikapcsolva, az Asztalon pedig csak mappaikonok vannak és a Lomtár. Meg azok a fájlok és mappák, amiket a pendrive-ról további feldolgozásig az Asztalra górok.

Ebben a műveletben pedig a Windows nagyon nem partner. Eleve minden, tartósan az Asztalon állomásozó ikon a jobb szélen van elhelyezve, mert az újak úgyis a bal felső saroktól kezdenek el megjelenni. Kivéve, ha mappaablakból húzod át őket az Asztalra. Ekkor ugyanis a rendszer valamilyen ördögi elme által kifundált teljesen logikátlan módon a másolandó dolgokat egyszerűen odabassza az Asztalra, ahogy esik, úgy puffan, nem érdekli, hogy a képernyő bal háromnegyede üres, ha olyan a kedve, akkor a jobb szélső oszlopban lévő elemeket is széthajigálja. Máris érezzük a törődést:

pix/070322.jpg

A kékkel megjelölt dolgok azok, amiket éppen áthúztam az asztalra a pendrive-ról. Elhihetitek, nem vagyok olyan idióta én sem, hogy ílyen elrendezésben használjam a desktopot, a Lomtárat meg főleg nem tenném oda, ahol a képen éppen látható. Ennyire tényleg nem. Remélem a Vistában is megvan ez a remek feature, megnézném, ahogy a Sidebar alá bepakol pár parancsikont... Instant öröm!