Néha elfelejtek dolgokat. Nincs mit tenni, ez van. Most pár olyan dologról lesz szó, amiket elfelejtettem a közelmúltban.

Elfelejtettem, hogy az iskolából nem lehet, fizikai képtelenség FTP-re feltölteni. Hiába van az extra.hu-n webes FTP felület, ha egyszer ott csak egyesével lehet felmásolni a fájlokat és a WordPress nem húsz állományból áll, hanem mondjuk hétszázból. No fun to me. Így majd otthonról, a jó öreg modemmel fogom felszenvedni a rendszert, gyakorlatilag több időt vesz el az adminisztráció, mint maga a másolás. Közben végiggondoltam, hogy mik lehetnek még a WordPress hátrányai, és arra jutottam, hogy ha az egész blogot elérhetővé akarom tenni az adatbázisban, akkor baromi vicces lesz a vége, ugyanis a decemberi archívumba kerül minden, 2004. októbertől máig írt bejegyzés, mivel december hónapban kerültek be az adatbázisba. Már csak emiatt is jobban járnék egy saját PHP-s megoldással, hiszen ott lenne külön dátum arra vonatkozólag, hogy ténylegesen melyik napról van szó. Az alábbi, teljesen életszerű képen is az ezirányba tett kísérletem folyik éppen, aminek kissé ellentmond, hogy a foobar2000 van legfelül...

desktop.gif

Elfelejtettem, hogy végigolvastam a Tesco titok című ööö... könyvet és akartam róla írni valamit. De most eszembe jutott, úgyhogy le is írom, hogy bár egészen elképesztő tevékenységekről ír a szerző, olyan nagyon nem bírtam meglepődni semmin. Eddig ugyanis csak reméltem, hogy ezek a pletykák tényleg csak pletykák és nem kell attól tartanom, hogy a megvásárolt mosógépet otthon a dobozból előhalászva két tucat DVD-lejátszó pottyan az ölembe. Az meg egyáltalán nem háborít fel, hogy a macska a pékségben belehugyozik a lisztbe; ha lenne rá mód, megvenném a macskát a helyi pékség részére, az ő zsemléjük ugyanis olyan szinten lehetetlen pékipari alkotás, hogy a macskahúgy csak javíthat rajta. (Azt el kell mondanom, hogy maga a könyv ritka szórakoztató olvasmány, élnék is a gyanúval, hogy a volt dolgozó elbeszélését egy profibb szerző alaposan átdolgozta.)

Elfelejtettem, hogy a billentyűzet kitakarítása nem félórás munka. Főleg, ha a képen is látható darabot (Logitech Black Internet Keyboard) első alkalommal barmolom szét. Nagy gond nem akadt vele, minden szépen elvált, amikor el kellett válnia, egyedül az nem tetszett, hogy az Enter, Backspace, jobb Shift, Num+, Num Enter, Num Del és Num 0 gombokat nem tudtam kipattintani a helyükről, illetve az összeszereléskor ötször kellett kiszedni a szóközt, mire végre úgy tudtam visszapattintani, hogy az a kis fémrúd beakadjon a füleibe (ti. a szóköz alatt egy fémrúd van, ez biztosítja, hogy a szóközt le tudd nyomni bármelyik végén). Lakótársam persze gonosz vigyorral figyelte a procedúrát, aztán mikor végeztem, közölte, hogy egyáltalán nem érte meg azt az egy órát a pucolás. Neki amúgy semmi sem éri meg, ami nem ingyen van. Mindenesetre eszméletlen mennyiségű piszok került elő a gombok alól, és ha belegondolok, hogy mindez úgy, hogy használaton kívül le is van takarva a billentyűzet, akkor... Mocskos egy világ ez, na. :)

(később)

Most este fél kilenc van. Az elmúlt fél órában többet haladtam a PHP-val, mint eddig összesen. De jó is nekem... Viszont az ékezetes betűk helyén most is kérdőjel van. Tanuljunk másoktól!-felkiáltással megnéztem, hogy a WordPress tábláiban milyen kódlapot használok, mert ott jók az ékezetek, hát kiderült, hogy ott az alapértelmezés szerinti kódlap a latin1_swedish_ci, ami nem kicsit meglepő. Mindegy, megcsináltam úgy is az adatbázist, persze hogy nem volt jó az ő és ű betű azzal sem. Akkor most WTF? Valaki mentsen már meg...