Az év játéka, komolyan mondom!

samorost.gif Valamelyik nap írtak róla máshol, így akadtam rá. Samorost. Flashben készült klikkelős akció-kaland, nagyon elborultan bitangjó látvánnyal, érdekes feladványokkal. Néhol pixelvadászkodni kell kicsit, de kárpótol a hangulat. Szerintem megér 20 percet.

És hogy tanuljunk is ma valami hasznosat... Adott a következő probléma. Van egy remek jelenet a Repülő Cirkuszban, amelyben valakit a bíróságon egy kifejezéstár ügyében faggatnak, mi pedig történetesen tudjuk, hogy a kifejezéstár angolul phrasebook, viszont arra már nem emlékszünk, hogy a 45 epizód közül melyikben volt benne ez a jelenet. Mivel korábban előrelátóak voltunk, a merevlemezen tároljuk a Repülő Cirkusz teljes szöveganyagát, méghozzá epizódonkénti bontásban, HTML dokumentumokban. Mindegyiket megnyitni és végignézni bizony nem valami kellesem dolog, ezért segítségül hívjuk a Windows XP-t és ő meg fogja mondani nekünk, melyik részben van benne az, amit keresünk. Így járjunk el:

Nyitunk egy parancssort (Win+R, cmd), belépünk a megfelelő könyvtárba és kiadjuk a find /i "phrasebook" *.html parancsot. Már meg is van, hogy a Tisztátalan magyar kifejezéstár című jelenet a huszonötödik részben szerepel. Hát nem zseniális? Ki használ egyáltalán parancssort ezekben a szoftver-ergonómiailag egyre kevésbé kifogásolható időkben? Höhö, én jelentkezek, de nem látszik...