Tizenegykor betámadtam a postát, ajánlott szelvényt is töltöttem ki, hátha így csak a boríték tartalmának a fele tűnik el azon a húsz méteren, amennyit az intézményi lap utazni fog. Azt hittem én leszek az egyetlen, aki utolsó nap adja fel a dolgait, de megföbbenve tapasztaltam, hogy egyesek a postán kezdik el kitölteni a jelentkezési lapjukat is.

Prog 1 előadáson nem volt semmi érdekes, folyt a magas színvonalú oktatás. Aztán angol, az első komoly óra. Namost, a terem - nem akarom lebecsülni, de az albérletünkben a fürdőszoba majdnem nagyobb ennél. Eleve késett negyed órát a tanár. Mikor megérkezett - a szokásosnak mondható kigombolt kockás ingében és a derekán lógó övtáskával -, nagy buzgalommal nekilátott a nála lévő öt darab névsorból összerakni, hogy most kit is hajítson ki óráról és ki maradjon bent. Röpke fél óra alatt sikerült is eldöntenie, aztán lapot osztott és elkezdődött a póker-ját... izé, az első felmérő. Különböző nehézségű magyar mondatokat kellett lefordítanunk és beadnunk. Őszintén szólva rájöttem, hogy fordíthatok én hetente híreket a GO-ra, meg olvashatok akármit is angolul, ha nem jutnak eszembe olyan kifejezések, mint a végülis vagy a tárgyalás, a solve igéről nem is beszélve. Egészen láma mondatoktól kezdte és voltak komolyabbak is a végére. Néhány példamondat, meg ami eszembe jutott róluk:

Péter akkor lépett be a szobába, amikor Jóska a tévét nézte. (komoly szocialista megfogalmazású mondat)

Mari még sosem volt a Szovjetunióban. (már nem is nagyon lesz erre esélye)

Jó lett volna, ha hamarabb találkozunk. (első randevún)

Bárcsak ne történt volna meg! (nem jött össze a randi)

A döntés már azelőtt megszületett, mielőtt tegnap reggel összeült a bizottság. (közbeszerzés, naná)

2007-ben lesz négy éve, hogy elkezdték építeni a koncerttermet. (és 2009-re kész is lesz a koncertterem helyén a mélygarázs)

Jövő héten melyik napra lehet elhalasztani a tárgyalást? (tökmindegy, úgyis hamarabb lesz meg az eredmény)

Láttam, amikor a rendőrök letartóztatták a motorkerékpárost. (a gázolás sértettje a helyszínen)

Végül is nem kellett elolvasnom azt a könyvet. (hülye aki könyvet kényszerből olvas)

Zsuzsi tudta, hogyan kell megoldani a bonyolult feladatokat. (ő volt a tanár)

Szóval ilyenek voltak. Este hattól még befigyelt egy Hardver 2 előadás. Előtte, szokásomtól eltérően, elcsábultam a kávéautomata előtt. Vettem is egy kakaó fedőnevű löttyöt. Először is, nem kértem rá habot. Volt rajta. Másodszor, a kakaó melegen finomabb. Hideg volt. Harmadszor, kakaót kértem. Ez olyan volt, mint az egyszeri román csokoládé: nyomokban kakaót tartalmaz. Hogy könnyebb legyen vizualizálni a műanyag pohár tartalmát, képzelj el egy pohár tejet. Rázd fel, és szórj a tetejére két csipet borsot. Nevezd el kakaónak és áruld 90 forintért automatából egyetemeken, pályaudvarokon, közterületen bárhol. Legyél belőle gazdag. Legyen ilyen a te kakaód is.

Visszatérve a Hardverre, az előadás eléggé unalmas volt. Vagy inkább monoton. A pofa azt hiszi, minden egyetemista gyors- és gépíró képzettségű a papíralapú technológiák területén. Elkezdem írni, hogy mit mond, mire az első mondat végére kiteszem az írásjelet, addigra ő már a negyediknek ér a végére. De megérte bent lenni, ugyanis hallhattam a hét mondását a saját füleimmel: "Operációs rendszert írni nem triviális." Ezek után sokkal boldogabb lett mindenki, ilyen fontos tényeket nem közölnek velünk minden nap.