Komoly problémánk van éppen: el kellene dönteni, hogy meddig tart egy nap. "24 óráig!" - mondaná egy olyan ember, aki nem sejti, mire akarok most kilyukadni. Holott a kérdés nem az, hogy milyen hosszú... hogy milyen hosszú egy nap, hanem hogy mettől meddig olyan hosszú. Értitek, mi? Bizonyára. Jó, S@ti kolléga érti, mert ő már be vagyon avatva és azt is tudja, hogy embereknek testi épsége forog kockán emiatt.

Merthogy ma és holnap kampánycsend van. Aki szombaton vagy vasárnap bármi olyat csinál, ami politika, vagy annak lehet tekinteni, vagy nem lehet annak tekinteni, de ráfogják, az törvényt sért. Csakhogy adódik a kérdés: péntek éjjel, a 23 óra 59 perc utáni első perc, azaz a 0 óra 0 perc vajon még péntekhez tartozik, vagy már szombathoz? Vagy egyikhez sem, mert van pénteken 24 óra 0 perc is? De ha van, akkor a szombat első perce 0 óra 1 perc? A magyar járműrendszámok esetén is úgy van, hogy ha egy betűhármas eléri a 999-es számtagot, akkor a következő rendszám rögtön 001-re végződik, 000-ás nincsen, esetleg egyedi rendelésre, de talán úgy sem. Nagyon fontos ez abból a szempontból, hogy kinek a szórólaposztogató emberét kell megruházni, ha három jelölt szórólaposztója pénteken 23 óra 59 és szombaton 0 óra 1 perc között járt mifelénk.

Ja, ha már bedobták... Gondolom másfelé is így van ez, de idén nagyon megdöbbentett, hogy az összes itteni ikszelhető lakos készített valami tájékoztatót, így a kampánycuccokkal megtelt egy egész mappa. Van vagy öt kiló. Korábban elég volt az ismeretségi körben bízni... Délelőtt azért végigolvastam mindenki írását, és egészen érdekes következtetéseket voltam képes levonni belőlük.

Egyrészt, a legkisebb eséllyel rendelkező képviselőjelölt is olyan programot bírt összeállítani, amivel fejlettebb demokráciákban országgyűlési választást lehetne nyerni, ha mindenki elhinné. Útburkolás, településrészek összekötése bicikliúttal, a közbeeső területen parcellázás meg infrastruktúra, hogy lehessen oda építkezni, ipari park fejlesztése, új buszmegálló, a meglévők lefedése, atomóra, szélerőmű, autópálya-lehajtó, és persze Wi-MAX a kerti klotyóba is. Törekvő, de bukó. Van persze, aki szerény, és azt írja, hogy négy éve sem ígért semmit és erre idén sem tud sokat rátenni, de legalább minden terve valóra vált. Őszinte, de bukó. Van, aki kevésbé szerény, és azt állítja, hogy ő már mióta, meg mi mindent, és abból mennyi minden lett. Bizalomkeltő, de bukó, mert jól ismerem, és nem ilyennek ismerem.

Másrészt nagyon szeretném, ha kiderülne, hogy az összes anyagot ugyanaz az egy személy gépelte és egyedül ő olyan szerencsétlen, hogy a kellőképpen frekventált nyírbogdányi szót következetesen nagybetűvel kezdi, az önkormányzati képviselőjelölt szerinte "önkormányzatiképviselő-jelölt", gyakori az és utáni vessző, ami úgy töri ketté a mondat addig sem elsöprő lendületét, mint a méterrudat a geometriai valószínűség. Ha viszont mindenki külön dolgozott, az nagyon szomorú, értitek, hogy miért: egy település vezetésére olyanok akarnak vállalkozni, akik egy kétoldalas anyagot nem tudnak korrektül elkészíteni. És majd ők írnak pályázatokat komoly támogatásokért... Jóhogynem én.

Harmadrészt sosem godoltam volna, hogy itt ilyen sok humoros ember él és dolgozik. Tényleg, némelyikük anyagán olyan jól szórakoztam, hogy nagymamám nem értette, mi olyan mulatságos azokban a papírokban. Nekem ugye sok közöm nincsen az önkormányzat munkájához, legfeljebb annyit tudok róla mondani, hogy ahol eltűnik rengeteg pénz abból a kevésből, ahol mindennapos a balf*szkodás és ahol azért küldenek el egy kiváló pedagógust az iskolából, mert pluszköltségei fedezésére havi kétszázötven forint (tehát havi +250 Ft, éves szinten 3000 forint összesen) fizetésemelést kért, ott valami nincsen rendben és indulok a csatornaásó géppel azonnal rendet rakni. De ennyi rálátással én nem indulok képviselőjelöltként, ellentétben sokakkal. Jaj, leesett, vazzeg, amennyit ők ott tesznek, annyit én is tudnék tenni havi nem tudom, mennyiért cserébe. Aztán a legjobb mégis az a jelölt, aki összesen tíz mondatot bírt leírni, és azok szerkezetileg úgy épülnek egymásra, hogy: i. mondatban állít valamit, i+1. mondatban ennek ellentmond, i+2. mondatban mindkét előzőnek ellentmond, i = 1, 2, ..., 8. She’s got a point...

Viszont a Mihály-napi családi összejövetelen nagyon finom volt a halászlé meg a zúzapörkölt, és ritka jót gémeltünk a Burnout3-mal, hogy valami pozitívumot is mondjak ma.