Úgy tűnik, véglegesen kilábaltam a megfázásból, aminek legjelentősebb jele számotokra az lehet, hogy megint van egy darab újfajta kinézet, amin mocskosul sokat dolgoztam tegnap este óta, meg végre vannak kicsinyke stílusváltó képek a stílusváltóban, mindezt pedig mindenféle adóemelés, tömegtüntetés vagy böszmeség nélkül sikerült elérni, ami manapság nem kis szó. Remélem tetszik. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az Infine fantázianevű költemény akkor néz ki úgy, ahogy nálam, hogyha van feltéve egy Corbel nevű betűtípus a gépetekre. Ha nincs, az sem nagy baj, mert rögtön utána Trebuchet MS és Arial típus következik, ami majdnem ugyanúgy néz ki és része a Windows 2000, Windows XP, és újabb rendszereknek, meg a Linuxoknak, tehát biztosan van mindenkinek.

De ha neked mindenáron kell a Corbel, akkor sincs gond, mert vagyok olyan rendes, hogy belinkelem őt és néhány társát, akikről annyit kell tudni, hogy mindegyiknek C-vel kezdődik a neve és mindegyik része a Windows Vistának, valamint szerintem mindegyik szép a maga műfaján belül. Íme:



A betűkészletek telepítéséhez nem kell mást tenni, mint a tetsző betűkészlet képére kattintva letölteni a .zip állományt, kicsomagolni és a kapott fájlokat bemásolni a %WinDir%/Fonts könyvtárba, vagy a Vezérlőpult/Betűtípusok ablakot megnyitva oda belevonszolni és meg is van. Remélem a Microsoft nem rúg fenékbe, amiért nem az ő oldalukra linkelek.

Megint voltam szerelni, gépet. Ott, ahol már máskor is voltam modemes internetet beállítani. Tegnap délután ugyanis kopogtatnak, kinyitom, és rögtön mondják, hogy helló, gáz van, net meg nincs, sőt igazából a számítógépet sem lehet használni. Hogy pontosan mi a bajuk, azt persze nem lehet belőlük kiszedni, így a probléma megismerése ma délelőttre tolódott. Megbeszélt időpontban határozottan kopogok az ajtón és bemegyek. A gép környezetében kihúzgált telefonkábelek és egy árválkodó ADSL-modem hever. Juhé!

Mondom, hogy vázolják fel a problémát. Telefonon ajánlották nekik, hogy egy hónapig ingyen lehet használni az ADSL-t, akarnak-e olyant, hát akartak. Aztán volt nagy csudálkozás, amikor kijött egy emberke, átadta a modemes pakkot és azzal a lendülettel el is tűnt a balfenéken. Alanyaink tehát ott álltak a szélessáv kapujában, csak éppen kezdeni kellett volna valamit azzal a fránya ADSL-modemmel, hogy széles legyen a sáv. Mivel ők továbbra sem értenek az ámítástechnikához, a kéretlenül a lakásba szivárgó szomszéd fiú kezdett neki a műveletnek, sikerrel. Azóta nemhogy szélessáv nincs, de még a régi, keskeny csíkocska sem üzemel. Azazhogy üzemelne, ha...

Megpróbálom leírni, mivel szembesültem a bekapcsolás során. Megjelenik az asztal, betöltögeti a büdös életben nem használt gyorsindító sz*rokat - Winamp Agent, meg WinZip Tray Service és társai -, aztán megjelenik egy üzenet, hogy "gratulálunk, Ön a böngésző harminc napos próbaváltozatát használja", amit le lehet okézni és rögtön elindul az Axer Gyerekinternet nevű böngésző, teljes képernyőn méghozzá. Hamar bezárnám, de a kilépéshez jelszót kér, amit ofkoz nem ismerünk. Jó, maximum fut a háttérben, gondolom én, de ő nem úgy gondolja, mert például a CTRL+ALT+DEL-re előjövő Feladatkezelő sem látszik a képernyőn a hülye böngészőablak miatt, akárcsak bármilyen másik alkalmazás. Reboot, üzenet leokézása előtt msconfigban letiltom az Axert, békén is hagy végre. Kezdődhet az érdemi munka, a szomszéd fiút meg majd lebeszéljük az átszivárgásról.

A feladat tehát kettős: vagy üzemeljük be az ADSL-t, vagy ha az nem működik, akkor üzemeljük be ismét a telefonos kapcsolatot. Utóbbi egyszerűbb, a DSL-modemből kihúzott telefonvezetéket a faxmodembe átdugván rögtön van internet, igaz a korábbi kezdőlap helyett a tulajdonos megrökönyödésére a T-Online kezdőlapja jelenik meg. Ha gyakorlott és szemét szervizes volnék, itt beiktattam volna egy apróbb sóhajt, hogy "ó, még ez is, plusz kétezer..." Visszaállítom. Nagy az öröm. Lássuk azt az ADSL-t. Csináld magad készlet, részletes leírással. Kár, hogy a leírásban szereplő modem típusszáma nem egészen egyezik meg azzal, amit a kezemben tartok éppen. Mindegy, lyuk ugyanannyi és ugyanolyan van rajta, összedugdosom a telefonnal, telefonszűrővel, a géppel meg a konnektorral, vígan világít a négy közül három led, ami azért érdekes, mert ezek közül adott körülmények között egynek kellene világítania, egynek meg villognia. A kapott telepítőlemez segítségével generálunk egy új hálózati kapcsolatot, ami eltart húsz percig, ugyanis a csatlakozáshoz szükséges nevet és jelszót csak az ügyfélszolgálat tudja közölni, a tulajdonos nem... A beállításoknál minden oké, vagy TCP/IP, meg PPPoE, meg anyám tyúkja - a kendermagos -, ehhez képest csatlakozni nem lehet, mert arra hivatkozik, hogy nem megfelelő címre akarunk kapcsolódni. Tök jó, hogy a címet elvileg a T-Online saját programja állítja be, én nem is találom meg a paneleken semerre. Továbbra sem tetszik a modem ledsora, átdugom másik telefonzsinórra, el is érek vele annyit, hogy habár csatlakozni nem tudtunk, az adatforgalmat jelző led villog, ami azért érdekes jelenség.

Másfél órával később, a szerelési útmutató és az összes kapott dokumentum átolvasása végeztével szétszereljük az egészet, visszarakjuk a dobozába és várunk addig, míg valaki meg nem mondja nekem, hogy MIT CSINÁLTAM ROSSZUL. Mert én nem tudom.

Mindegy is, a mai napnak a vonaton egy lány adott kegyelemdöfést, amikor is Nyíregyháza előtt megcsörrenő telefonjába azt sikerült belemondania valakinek, hogy "Itt vagyunk Nyíregyháza előtt, már látszanak a sínek... ú, de gáz vagyok, nem? Ez egy full-extrás beszólás volt..." Aztán beszéltek valami másról, aztán megint előhozta, hogy hát a sínek. Én már ott tartottam, hogy oké, hogy sínek, de talán közelebbről is meg kellene nézni őket, ha már annyira tetszenek neki. És azt hallottátok, hogy lelkes amatőrök Gyűrűk ura-feldolgozást készítenek a Gyurcsány-beszéd alapján? Egyelőre a cím titkos, egyedül annyit sikerült belőlük kiszedni, hogy a plakátokon LOTR helyett LQRT felirat lesz... :-] És ezt a fertelmes Gumimaci-dalt volt már szerencsétlenségetek hallani? Áááááá... Hát hogy mondjam, a Belgának vannak olyan számai, amik direkt lettek sz*rok; ez nem éri el azt a színvonalat. Mondjuk azt is fellógatnám valahová, aki ezt rádióban vagy tévében le meri adni, nem is beszélve arról a kreatív elméről, aki ezt az egészet összehozta. Nem is tudom, mi a szomorúbb: hogy valaki 2006-ban ilyet csinál, vagy hogy ebből még pénzt is kaszál...