Szakad az eső. A televízióban az a legnagyobb botrány - mármint Natascha kiszabadulása mellett -, hogy Schobert Norbi mamájának miért van rokkantigazolványa, hogyha nem is rokkant, csak idős. Trolibusz, vonat. A vonaton két lány, nagyban dumálnak, valahogy így:

- Nem a te telefonod csöng?
- Nincs nálam telefon.
- Dehát múlt héten vettél újat, nem?
- De, csak azóta szervizben van.
- Miért?
- Kikapcsolt és nem lehetett bekapcsolni.
- Hogyhogy?
- Nincs rajta bekapcsológomb. A régi mobilon volt, ezen meg nincs. (LOL!)
- Nem lehet, hogy máshol van rajta?
- Ez is Motorola, ugyanott kell lennie.
- Ez igaz. (LOL!)
- Még garanciális, bevittem a szervizbe.
- És otthagytad?
- Azt mondták, egy hét alatt tudják megcsinálni. (LOL!)

Néhány gondolatom rögtön támadt. Első: Úristen! Második: Mobiltelefon-szervizben akarok dolgozni.

Olvastam valaohol, hogy nagy erőkkel dolgozik a Microsoft és a Samsung a hibrid merevlemezeken. Itt a hibrid nem azt jelenti, hogy benzin-elektromos üzemű, hanem azt, hogy a merevlemez tartalmaz egy gigabájtos flash memóriát is, és a gép működése közben a lemezre írandó adatok a flash memóriában kerülnek tárolásra, és a lemeztányérok folyamatos forgatása helyett az adatokat a memóriából bizonyos mennyiség összegyűlte után írja ki a lemezekre. Namost, ezzel a technológiával elsősorban a noteszgépek akkumulátoros üzemideje növelhető drasztikusan - jellemzően a merevlemez és képernyő szívja az energiát -, illetve a bekapcsolástól a működő operációs rendszer bejelentkezéséig eltelt idő csökkenhet jelentősen (a flashből gyorsabban betöltődnek a rendszerállományok). Ami nekem ebben nem tetszik, az a következő két dolog.

Úgy tudom, a merevlemezek esetén a ki-be kapcsolgatás nem túlzottan egészséges, egy heti folyamatos üzemet jobban elviselnek, mint három bekapcsolást. Ez a technológia meg éppen azzal operál, hogy kapcsolgatja a lemezt. Akkor ezt hogy...?

Ha adott pillanatban ki van kapcsolva a merevlemez, és én történetesen keresek egy poénos jelenetet a Repülő cirkusz-sorozatban, de nem tudom, melyik részben található, akkor megnyitok egy részt (vinyó felpörög, megkeresi, betölti a flashbe, leáll), beletekerek, nem ebben van, bezárom, megnyitok egy másik részt (vinyó felpörög, megkeresi, flashbe betölti, leáll), ebben sincs, bezárom, megnyitok egy másik részt... Akkor ezt hogy...?