Az elmúlt pár napban több olyan cikk került értő szemeim elé, amelyben a jelenlegi internetszolgáltatásnál jóval gyorsabb, de mindenképpen olcsóbb és szélesebb körben elérhető technológiákkal kísérletező cégekről esett szó. Ezek egy részét Nándo mutatja meg nekem, aki valamiért szívén viseli internetelérésileg elmaradott szerénységemet.

Az egyik vállalat azzal kísérletez, hogy a televíziós és rádiós átjátszótornyokra szerelt kiegészítő antennákkal fedjen le vezeték nélküli internettel szép nagy területeket. Állításuk szerint - amelyet eddig nem bizonyítottak sosem - akár 3-4 Mbit/s sebességű Wi-Fi internetelérés valósítható meg az adótorony néhány tíz kilométeres körzetében. Érdekes, mindazonáltal nem hiszem, hogy a távközlésben érdekelt csoportok nagyon díjaznák az ötletet, mikor nekik súlyos pénzük fekszik a vezetékes távközlésben.

A másik elképzelés eléggé meghökkentő, és nem csupán azért, mert az adatátviteli sebességet akár 100 Mbit-re is feltornázhatják vele, hanem azért, mert az adatok egyszerűen a gázvezetékeken keresztül, rádióhullámokként közlekednének. Vagyis ahol van vezetékes gáz, ott van internet. Erre mondtam azt Nándonak, hogy új értelmet nyer a "gáz van a nettel" kifejezés.

Ezek persze igen kezdetleges fázisban vannak még, az Unióban viszont már javában tesztelik az áramhálózaton keresztüli adatátvitelt, sikerrel. Ha ezt bevezetik, akkor például nekem sem kell kilincselnem a T-Online-nál, hogy vazzeg, fél éve meg van kötve a szerződés az ADSL-re és még mindig nincsen semmi fejlemény az ügyben, holott a településünk a hivatalos lefedetségi térképen régen rajta van, hanem egyszerűen vásárolok egy megfelelő adaptert, bedugom a konnektorba, meg a gépbe, és éjjel-nappal mehet a letö... a fórumozás meg az MSN. Már amikor van áram, ugye. És hogy ezt mikor vezetik be mifelénk? Szeretném én is tudni, tényleg...

Ma egyébként nagymamám névnapját ültük, ennek megfelelően gigantikus családi ebéd generálódott, amelyet sikeresen elpusztítottunk estére, amikor is aki akarta, megnézhette a Sziklát, amelyből állítólag undorító módon kihagytak nettó húsz percet. Én pedig értesültem róla, hogy lúzer vagyok, mert a legutóbbi Kész átverést nem néztem. Azt mondják, Jáksó biztatta fel a nézőket arra, hogy aki nem nézi a műsort, azt nevezzék lúzernek és meséljék el neki a látottakat. Lúzer... Csalódtam Önben, állampolgár.

2573. Static-X - Skinnyman (3:40) [Start a war]