Voltam ma a szakmai napok keretén belül egy HTML5-ről szóló előadáson, amit a Microsoft megbízásából tartott egy srác. Nem voltak olyan elképzeléseim, hogy én ott bármi eget rengető újdonságot fogok hallani vagy látni, mert azért bármennyire nincsen kézzel fogható eredménye, attól még igenis ezzel foglalkozom a diplomamunkám okán mintegy fél éve, viszont sosem árt, ha mások szemszögéből is megismerünk dolgokat.

Az is jó jelnek látszott, hogy az előadás másfél órásra volt tervezve, gondoltam, ebbe belefér, hogy erről-arról kicsit bővebben essék szó. Különösen érdekelt volna a geolokáció, web storage, mikroformátumok hármas, de ezekről szó sem esett, ahogy az űrlapelemekről (és a validálásukról) sem. Volt a canvas, amiről a JavaScript állandó felemlegetése nélkül szinte semmit nem lehet mondani, kivéve az olyan frázisokat, hogy Flashben meg Silverlightban mennyivel jobban meg lehet valamit csinálni (főleg ugye azokat, amikre a canvas amúgy nem is való), volt az audio meg video elem — ezeknél megint csak a különböző támogatott formátumokról lehetne hosszabban szólni, meg esetleg hatalmas betűkkel kiírni, hogy AUTOPLAY == EVIL —, kutyafuttában néhány az új strukturáló elemek közül, aztán ennyi. Meg megtudtuk, hogy az IE9 a szabványkövetés mellett sebességben is utolérte, sőt leelőzte a konkurenciát, egyébként is van benne ilyen fejlesztői panel, ami sehol máshol nincsen. (Csak azért nem aléltam el menten, mert láttam már Firebugot és Element Inspectort.)

[...] ezt most nem tudom megmondani, de ha rákeresel Google-ben... izé, Bingben...

Ennél sokkal értelmesebb és érdekesebb volt a Pixelhősök című könyv szerzőjének, Beregi Tamásnak az előadása. Annyi negatív hozadéka van, hogy pénzhez egy hétre kénytelen leszek megvenni a könyvet, illetve leküzdhetetlen vágy alakult ki bennem arra, hogy hazaérve leüljek és 2011-ben először elindítsak valami játékot. A könyv rövid bemutatását követően különféle játékokról készült videók segítségével tekintettük át, hogyan változtak a játékokban az átvezető animációk és a történetvezetés. Volt közte Donkey Kong, Pac-Man, Karateka, Another World, Maniac Mansion, Defender of the Crown, 7th Guest és Fahrenheit is. Sajnos nem volt bennem elég kurázsi ahhoz, hogy megkérdezzem Tamást, szerinte Lilacsáp vagy Guybrush a menőbb, ezzel a teherrel már együtt kell élnem.