A Firefoxhoz már régóta elérhető volt a Vimperator nevű plugin, amit telepítve a böngészőnket a vi/vim szövegszerkesztőben megismert (és nyilván megkedvelt) billentyűkombinációkkal tudtuk irányítani. Én mondjuk egy percig sem használtam, szóval a jóságáról nem tudok nyilatkozni.

Ugyanezt a funkcionalitást kínálja Google Chrome-hoz a Vimium. Teljesen jól működik, a linkre kattintva láthattok egy videót is a működéséről. Például a weboldalakon lefelé és felfelé a j és k billentyűkkel tudunk görgetni, a Shift-h és a Shift-l pedig vissza, illetve előre lépked a history-ban, az f betű lenyomására pedig az oldalon látható összes link mellett megjelenik egy címke, amit begépelve máris megyünk a hivatkozás mentén bele az internetekbe.

Egy gond van csupán: olyan webalkalmazásokhoz, ahol eddig is volt valamilyen gombos navigáció (pl. Gmail, Google Readerben a J, K páros), a Vimiumban kivételeket kell felvenni, különben viccesen fogjuk magunkat érezni. A Readert úgy tudjuk kiengesztelni, ha a bővítmény beállítópaneljén az Excluded URLs mezőbe beírjuk, hogy http*://*.google.com/reader/*. Időnként erre magasról tesz a Vimium, de ez ne szegje kedvünket, lesz még orcánkon mosoly.