Egyébként tegnap esküvőn voltam. Alapvetően jól éreztem magamat, pedig hát annyira vagyok társasági lény, mint amennyire Eric Roberts színész... Mindössze kettő veszélyes elemről tudok beszámolni.

Az első a templomi szertartás. Nem vagyok vallásos, nem vagyok megkeresztelve, tulajdonképpen abszolút nem jogos a részemről a ceremónia ekézése, nem is akarok ezzel megbántani senkit, de baszki, egy esküvőn a papnak nem Trianonról meg a kapitalizmusról (lásd a címet) kellene beszélnie, meg szerintem a politikát is kár volt felemlegetni. Mondjuk az is igaz, hogy amikor nem ezekről volt szó, akkor meg olyanokat mondott, amiktől az embernek az élettől is elmegy a kedve, nemhogy a házasságkötéstől. Bár, mint mondtam, pogány vagyok, nem értek hozzá, biztos így kell, csak ott, abban a helyzetben elég szar embernek éreztem magamat, mert a gyülekezet nagy hányada teljesen elérzékenyülve, átszellemülten hallgatta a beszédet, rólam meg lepattant, úgy toltam az übert. (Medic!) De már bizonyos vagyok abban, hogy a cinikusságom is az Úr akaratából vagyon és kősziklára épült, jöhet az árvíz meg a szelek. (Akit ezzel a mondattal esetleg hitében megsértettem, az olvassa el mégegyszer és gondolja végig. Ha még mindig úgy érzi, akkor sajnos úgysem fogom tudni meggyőzni az ellenkezőjéről, megyek a sarokba.)

A másik életellenes cselekmény az volt, amikor a szolidnak induló vacsorán a deckből addig halkan szóló rockabilly zenét rettenetes bonyolult szervezés és brilliáns műszaki megoldások feltalálása árán sikerült lecserélni a vendégsereg által olyannyira óhajtott alkalomhoz illő, dübörgős teknó-mulatósra. Számomra egy Mc Hawer és a Tekknő album végighallgatása testen kívüli élményt jelent, három, esetleg négy sorra rúgó dalszövegeket kántálnak a talajtömörítő gép monoton döngéséből mintavételezett alapra, afölé meg a Casio szintetizátor generál magának valami kis prüntyi dallamot, amit a zeneszerző okosan túlvezérel itt-ott, hadd üssön a muzsikaszó, naoszt erre lehet mulatni. Csak marha nehéz, főleg, ha:
a) amúgy sem szoktál inni,
b) vezetned kell,
c) mindkettő.

Legalább nem volt hideg odakint, az is valami.