Kis költségvetésű, kézikamerás, élőszereplős oknyomozó riport arról, hogy tulajdonképpen hol is lakik az Úristen.

Aki több hónapja követi a blogomat, megszokhatta már, hogy félév elején mindig van valami zűr. Látszólag nekem van egy ilyen hasznos hendikeppem, hogy állandóan vonzom a bajt, ennek a bizonyítása és a tagadása is több energiámba kerülne, mint amit most az egészre rá kívánok szánni, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy ti elhiszitek nekem, hogy én vagyok az állandó kivétel minden olyan ügyben, amit egyébként normálisan is el lehetne intézni. Merthogy nagyjából ez a helyzet. Ezúttal annyit változtak a körülmények, hogy tél folyamán kerekedett nekünk egy saját IK-s TO-nk. Baljós árny.

Február 9-én megjelentek a felvehető tárgyak a Neptunban, klikkeltem is bőszen arra, amire kellett, mígnem a Hálózatok tárgynál bevillant a pirosbetűs üzenet: "Végső tárgykövetelmény nem teljesült". Mivel ebből a ritka informatív üzenetből nem derül ki sem lóf*sz, sem az, hogy mégis milyen követelményről van szó (pedig ha legalább lóf*sz kiderülne belőle, azzal sokkal előrébb tartanék), marad a manuális utánajárás, azaz az előfeltételek kisilabizálása és azok elhelyezése eddigi karrierem égboltján. Mivel mindkettőről csudaszép vizsgaemlékek villannak be, megnyugszom, megpróbálom ismét a klikkelést, hátha csak nem jó pontját nyomtam meg a gombnak, de aztán kiderül, hogy itt nem a művelet végrehajtásával van probléma. Honnan érkezhet a megoldás? Irány a TO!

Persze arra nem is mertem gondolni, hogy bemegyek, napszaknak megfelelően köszönök, előadom a bánatomat és az indexemet, amiben lecsekkolják a teljesítéseket, bekattintják a pipát a Hálózatoknál és pillanatok múlva már ismét a folyosón örülhetek magamnak, legfőképpen azért nem, mert az indexemet már előző héten leadtam, mert az akkori közlések szerint ezen a héten már csak pótdíj ellenében lehetne ezt megtenni, aztán persze ezt a hetet is ingyenessé tették, de ez most orvosilag irreleváns. Szóval állok a sorban, bejutok, előadom, a hölgy érti a problémámat, komputál, aztán azt mondja, hogy a rendszerben nem látszik, hogy én valaha is felvettem volna a Hardver 1 című kurzust, ami egyébként legeslegelső féléves alapozó tárgy volt anno és most a Hálózatok egyik előfeltétele.

Mondom neki, hogy ezen annyira nem csodálkozom, lévén minden félév elején ilyesmi miatt kell felesleges köröket futnom, a szakváltás előtt teljesített tárgyaim ugyanis valahol a régi Neptun-ETR váltás környékén szublimáltak a rendszerből. (És azóta már ETR sincs.) Mondja, hogy így nem tud segíteni, kellene az indexem (a szomszéd szobából) vagy a szakváltáskor írt tantárgyelfogadási kérelmem (szintén a szomszédból, vagy ha minden kötél szakad, akkor az a példány, amit nekem megküldtek). Mivel nem vagyok túlságosan előrelátó és nem hordok magammal négy évvel ezelőtti, régen túlhaladott ügyről szóló papírokat, illetve a szomszéd szoba ajtajánál ekkor olyan sor állt, hogy abba beállni pontosan annyira lett volna érdemes, mint Jack Bauernek hímzőkészletet vásárolni a névnapjára, meg már órára is kellett volna menni, aznapra berekesztettem a problémamegoldást.

Este előkerestem a szekrényből a kérdéses kérelmemet.

Kedden Hálózatok előadáson megtörtént a gyakorlati csoportok beosztása. Aki felvette a tárgyat Neptunon, az mehetett felírni magát a választott csoportba, értelemszerűen én ebből kimaradtam; az egésznek a legvégén felkerültem arra a listára, amin azok szerepelnek, akik sehova nem fértek már be. Majd valamikor kiderül, hogy lesz-e új csoport, majd az is kiderül, hogy mikor, abba mehetek. Így jár, aki hanyag.

A ma délelőttöt rászántam arra, hogy pontot tegyek az ügy végére. Kérelem nálam, odaérek a TO-hoz, elgondolkozok. Előbb oda megyek, ahonnan az indexet és/vagy a papírt ki lehet kérni. Bejutok, előadom, aggódó arccal mondja a hölgy (másik hölgy), hogy az indexet nem szívesen túrnák most elő (egyébként faltól falig állnak a leckekönyvek a szobában), inkább előkeresi a papírt, csak mondjam meg, mikor adtam le náluk. Mondom neki, hogy 2005-ben, éppen az egyik szekrénynél matat valamit, de erre ledermed. Visszafordul:

"Viccel? Most komolyan azt akarja, hogy egy 2005-ös kérelmet szedjek elő magának?"

Bazdmeg, lebuktam! Négy éve tervezem ezt a jelenetet, eleve azért váltottam szakot is, hogy most egy ilyen drámai szituációt idézhessek elő. Na, tessék már egy jót kacagni, itt egy kamera a kaktuszban, ott a másik a radiátor mögött!

Első gondolatom amúgy az volt, hogy kilépek a folyosóra, felkapok egyet az ott sorbarakott ismeretlen folyadékot tartalmazó üvegek közül, szál gyufával rágyújtok, behajítom az irodába, aztán mint aki jól végezte dolgát, eltakarodok ebből az intézményből a h**** f****ra, de akkor ŐK nyernek és ezt nem hagyhatom. Úgyhogy visszafogtam magamat és közöltem, hogy nem lesz második Trianon, nem sérül meg senki, nem kell végezniük a munkájukat és nem kell véres verítékkel megkeresniük semmit, mert nálam van a másolat. (Valószínűleg itt kicsit rángatózott a szám széle.) Erre sikerült lenyugodniuk és rögtön visszatértünk a jól megszokott lekezelő hozzáálláshoz, hogyaszongya akkor minek nekem az eredeti egyáltalán, miért nem rögtön amoda megyek, hát az enyém is éppoly hiteles, mint az övék.

Értem a logikát, ugyanakkor biztosra veszem, hogy ha egyből amoda állítok be, akkor kitalálnak valamit, mondjuk a feldolgozás könnyítése erdekében mindenképpen rá kell nyomni a papíromra egy maidátumos azonnalisági ívpecsétet, amiért át kellett volna jönnöm ide, aztán vissza, inklúding még kétszeri sorbanállás, és akkor nem a fél napomat töltöm el a folyosón szopódva, hanem az egészet. Mindegy, leléptem, kár belerondítani egy ilyen gyümölcsöző kapcsolatba, meg aztán úgyis találkozunk még. Gondolom.

Szomszéd iroda, ahol hétfőn is jártam. A hölgy (nem a másik hölgy) emlékszik rám (gyakran találkozunk, ugye...), mutatom neki a papíromat, valamit bütyköl, közben őt is kidobja a Neptun kétszer szervi elégtelenségre hivatkozva (kilóg a bele), végül megtörténik a varázslat, fél perc alatt nemcsak felveszem a Hardver 1-et, de le is vizsgázok belőle elégségesre, mert a tényleges vizsgajegyre a franc se emlékszik. Mondjuk kíváncsian várom, mikor lesz gond abból, hogy a Neptunban és az indexemben nem ugyanaz a vizsgajegy szerepel. Itthon sikeresen felveszem a Hálózatokat, de rohadt jó most nekem.

Azért zavar pár dolog.

Először is úgy gondolom, hogy nem az én hibám, ha az adataimat nem megfelelően kezelik, ha az adataim nem a valós állapotokat tükrözik, ha az adataim elvesznek, megváltoznak, mert ezekbe nekem nincsen beleszólásom. Az évente cserélgetett tanulmányi rendszerek közötti konverzió során fellépő "mellékhatások" felderítése és kijavítása sem az én kötelességem lenne, ezért felettébb igazságtalannak tartom, hogy az ilyen jellegű problémák nekem okoznak kellemetlenséget, nekem kell utánajárni, nekem kell bizonyítani, nekem kell kurzusból kimaradni. Mondhatnám úgy is: plafonig felb*sz.

Másodszor úgy gondolom, hogy a TO-n nyilvántartott iratok azért vannak nyilvántartva, hogy szükség esetén elő lehessen őket venni. Viccel? Most komolyan azt akarja, hogy valakik sorozatos rossz döntései miatt én egy négy évvel ezelőtti papírt legyek kénytelen kikerestetni Önnel? Hogy egy piszlicsáré kis szar műveletre elmenjen egy fél napom? Hogy engem egyen az ideg, mert valaki nem jól, vagy egyáltalán nem végezte el a munkáját? Kiváló vicc, tényleg.

Az idő mindent megold. Úgy tűnik, ide nem lehet elég hosszú ideig járni és sajnálom, hogy ilyenekkel kell titeket untatnom.