Az egész ősz elején kezdődött, amikor a jó kis egyetemi hálózatot használva beszereztem a 8.04-es Ubuntut. Amellett, hogy voltak vele az alapvető használatot erősen megnehezítő problémáim (lásd a Die Hard(y) című poszt), pár napon belül sajnos kiderült, hogy a laptopban lévő wifi-kártyát nem képes meghajtani a rendszer, mivel nincsen hozzá natív Linux-os driver (vagy kernelmodul, ha valaki ebet kötne karóhoz) és a működtetése csak úgy lehetséges, ha előszedjük a megfelelően preparált Windows-os vezérlőt, abból kinyerjük az .inf-et és azt ndiswrapper-en keresztül megetetjük az Ubuntuval. Nem számolnám össze, hány lehetséges kimenete van ennek a folyamatnak, de azok közül csak egyetlen egy esetben fogok wifin kapcsolódni a hálózathoz.

És akkor valamelyik Ubuntu 8.10 feature list-ben megláttam egy sort, a sort: native kernel support for Realtek WLAN devices. Meg azt is, hogy advanced 3G/HSDPA networking. Nem kellett több, elkezdtem várni október végét.

Október vége el is érkezett, megjelent a 8.10 (Intrepid Ibex — ha nem bánjátok, ezt most írtam le először és utoljára), én meg úgy gondoltam, hogy okos júzer vár pár napot a nagy művelettel, hadd szívjanak az early adopterek. Mivel túl nagy nyavajgás semelyik fórumon nem hallatszott, kedden végül letöltöttem az ISO-t. Kiírtam lemezre, bebootoltam a Live CD-t, ahogy korábban is. Megjelent az asztal, körbenéztem a menükben, mászkáltam a partíciókon — itt jegyezném meg, mert fontos, hogy a Live CD-n futtatott fájlkezelő olvasta és írta a SATA merevlemezen lévő két darab NTFS-partíciót, a gparted pedig látta az ezek mellett lévő partícionálatlan területet is —, működött minden funckiógomb. Úgy döntöttem, mehet a telepítés. Nyelv, időzóna, billentyűzetkiosztás megvan. Negyedik lépés a partícionáló ablak, ami ugyebár tök üres és a gombok is mind szürkék. Lényegében nem találja a merevlemezt. 2008 vége. Helló, mi?

Itt halt meg a buli. Az ubuntu.hu fórumán egy darab topik van, amiben hasonlóról van szó, de ott a srácnak legalább van egy nyomkodható gombja, plusz ő egy üres merevlemezre szeretné telepíteni a rendszert, nem pedig egy meglévő szerkezetbe besuvasztani, mint én. Az ubuntuforums.org-on találtam egy másik szerencsétlent, akinek szintén nincsenek nyomkodható gombjai az üres ablak alján, viszont neki a fájlkezelő meg a gparted se lát semmi, szóval ez sem perfect match.

Hasznos tippek özönét várom, bízva egy szebb jövőben.

Update: A 8.10-es Xubuntu CD-ről indítva a gépet már látszottak a partíciók a telepítőben, viszont a fájlkezelőben nem. Egyelőre feltettem így, majd lesz valami.