Kedves gyerekek, ma nagyon hasznosat fogunk tanulni!

Tegyük fel, hogy kedvenc Windows-os programunk valamiért úgy dönt, megzabálja az összes memóriát, teljes terheléssel járatja a processzort, mégsem jut semmire, ugyanakkor az összes kulturált programbezárási módszerünk csődöt mond: a bezárás gomb hatástalan, a heves [Ctrl]-[Shift]-[Esc]-ezésre megjelenő Feladatkezelőben (a billentyűkombó Windows XP esetén a [Ctrl]-[Alt]-[Del]-lel egyenértékű, Windows Vistán viszont a két kombinációnak más a jelentése, ha jól emlékszem) is hiába próbáljuk leállítani, tovább makacskodik. Marad tehát a legkevésbé humánus szoftveres megoldás, ledobjuk rá az atomot.

Ehhez segítségül hívjuk a Parancssort ([Win]-[R], cmd, [Enter], vagy a Start menüben is kikereshetjük, de az n00b szokás), ami sokkal hasznosabb eszköz, mint sokan gondolnák. Nekünk kettő parancsra van szükségünk a rendrakáshoz, a tasklist-re és a taskkill-re. Előbbi egy csinos listát mutat a futó alkalmazásokról, majdnem ugyanez látszik a Feladatkezelőben is, viszont itt látunk egy PID nevű oszlopot, amely a programok egyedi azonosítóit tartalmazza, egészen véletlenül pont ezek miatt hívtuk elő a listát. A problémás alkalmazás PID-jét kikeresve már meg tudjuk mondani a taskkill-nek, hogy kinek jár a tasli. A taskkill elég sokféleképpen paraméterezhető, mivel mi kedves gyerekek vagyunk, a legegyszerűbb módszert választjuk: taskkill /PID rosszarcú_program_PIDje. A parancs azonnali hatállyal kilövi a beragadt programot, mi pedig elégedetten hátradőlhetünk a felszabaduló erőforrások láttán. Mindez a képen is látható:

pix/taskkill-kicsi.jpg

A listában alulról a harmadik programot lőttem ki a példa kedvéért

Jegyezzük meg: a Parancssor jó dolog! Nemcsak a problémamegoldásban van hasznunkra, de kiválóan lehet vele villantani a DOS-korszakot csak hallomásból ismerő rokonok és ismerősök előtt ("Nem is nyúlt az egérhez!"), az igazán tökös Parancssor-használók pedig még blogot is írhatnak egy-egy érdekesebb parancsról.

(Hogy a linuxos tezsvírek is említve legyenek: hasonló móka számukra is létezik, javaslom a top és a kill -KILL parancsok azonnali man-olását, ha még eddig nem volt rá alkalom.)