El kell mondanom, hogy óbasszameg. Az egy dolog, hogy megáldott minket a Fennvaló egy remekbeszabott tanulmányi rendszerrel és egy következetlen, inkompetens tanulmányi osztállyal, de hogy ebben a félévben mennyire eldurvult a helyzet, az meghaladja az én képzelőerőmet. Egy kurzus kapcsán az oktató szerint nekünk, hallgatóknak kellene meggyőznünk a dékániát, hogy adjon több pénzt gyakorlatok beindításához, mert ő, mint évtizedek óta ott dolgozó semmit nem tehet ez ügyben. Vagy írhatunk a Télapónak is akár, az esély közel azonos. Jó, hogy nem szednek belépődíjat a gyakorlat ajtajában — már azoktól a kevesektől, akik egyáltalán bejutnak a gyakorlatra —, esetleg kobozzák el a hallgatók tízóraiját a gyakorlatvezetők étkeztetésének megoldása céljából. Persze nem akarok ötleteket adni, hátha valaki figyel.

Amikor én idejöttem tanulni, azt hittem, hogy itt tényleg tanulni kell és lehet is tanulni. Nem tetszik, hogy a félév eleji, önmagában is full ideg időszakban éppen az adminisztrációt megkönnyítő rendszer nehezíti meg az adminisztrációt — mókás dolog három különböző helyen elérhető három különböző időpontból kitalálni, hogy mégis mikor és hol kell lenni —, valamint egyre kevésbé vagyok képes tolerálni, hogy nekem, a diáknak kell utánajárni olyan dolgoknak, amiknek amúgy megvan a felelőse, és ha van valami, amiből abszolút nem kérek, az az egyetemi bürokrácia. Kicsit nem vagyunk résen és januárban mi végezzük a bérszámfejtést is. Ha lenne egy csepp eszem, már rég elmentem volna... mozigépésznek, például. Bár ott a csengetéstől pavlovi reflexem alakulna ki.

Ezek után még van képük az orrunk elé tenni a hallgatói elégedettséget firtató kérdőívet, amit egyébként nem kötelező kitölteni, de ha bezárod az ablakot, akkor következő belépéskor megint megjelenik; ha viszont megadod magad a sorsnak és szeretnéd kitölteni, akkor szembesülsz azzal, hogy az említett kérdőívek nem elérhetőek a rendszerben, következő belépéskor pedig ismét megjelenik az ablak. Az elégedettségem a béka seggéhez közelít, tisztelettel.

Én már tényleg csak azokat sajnálom, akik mindezért még fizetni is fognak.

U.i.: Voltam ma beiratkozni is. 2007-ben a Tanulmányi Osztályon a hallgató adatait kockás füzetbe írják fel. De legalább tollal.