Nem elrettentésként mondom, de itt most egy szó sem fog esni A Nagy Ember hatástanulmányáról, ehelyett hétvégi színes hírek következnek, mert az is kell.

Pénteki szenzáció, hogy a 4. számú főútvonal Debrecenből kifelé vezető szakaszán egy autós közel 200 km/h-val menekült az őt üldöző rendőrjárőr elől, pedig esett az eső és nagy volt a forgalom. Említett útszakaszt elég jól ismerem, három és fél éve kerülgetjük arra a gödröket, már nagyon megy. A 11 kilométernyi út gyakorlatilag egy nagy egyenes szakasz, ami Bocskaikertnél meg van kínálva egy közlekedési lámpával. Emberünk egy sárga színű Mistubishi Lancer Evo VIII-at kormányzott, ami ugye meglehetősen figyelemfelkeltő jelenség a hatalmas hátsó légterelő és a szintén hatalmas kerekei miatt, szóval aki ezzel a rendőrök szeme láttára tilosban előz, az eleve defektes. Nem is lett volna baj, ha megáll és hagyja, hogy megbüntessék, legfeljebb tízezerből megúszta volna és akinek olyan autóra telik, annak csak van egy fölösleges papír tizese. De ő nem, ő megpróbált elmenekülni, amire meg is lett volna minden esélye, a Lancer ugyanis a benne lévő technika okán nem említhető egy lapon a rendőrségi Skoda Octaviával (talán még az autópályán mászkáló "elfogó" Octaviákkal sem). Az persze más kérdés, hogy a rendőrségnek meddig tartott volna beazonosítania egy ilyen járművet, amiből szerintem száznál kevesebb van Magyarországon és azok közül is talán csak minden tizedik sárga színű. Megkezdődött a fogócska, az esőben kicsit óvatosabban állatkodó civilek riadtan rebbentek szét a kicsi fekete pontból ká hamar sárga szárnyas vaddá változó szembejövő valami elől, aminek így sikerült is meglépnie, hogy aztán egy jóval egyszerűbb előzést elrontson és egy kisteherautónak csapódva az út menti árokban kössön ki. A hírek szerint a vezető nem tudott válaszolni arra, hogy miért menekült, nem mintha ezek után tudna olyat mondani, ami enyhítené a tettét. (Ugye nem?)

Azért a rendőrség helyében körülnéznék a lakásán, hátha van egy számítógépe vagy játékkonzolja és hátha van hozzá egy Need for Speed Most Wanted játéka is (azért ez, mert ebben van nyolcas Evo), mert akkor az ügyvéd már írja is a védőbeszédbe, hogy a védence csak utánozta a játékban látottakat és ő van meglepődve igazán, hogy az autó lecsúszhat az útról és még össze is tud törni, meg különben is ott nem Skodával jöttek a rendőrök... A hír eljut Németországba, ahol egy új törvényjavaslatban egyéves börtönbüntetéssel fenyegetik majd azokat, akik "autókat vagy autónak látszó járműveket" a közlekedési szabályoknak nem megfelelően vezetnek számítógépes játékokban. Mindez egy szabálytalan előzés miatt. Megérte.

A törvényalkotás egyébként minden államnak szuverén joga, mindenhol úgy kell viselkedni, ahogy szabad, ha meg nem így teszünk, akkor vállalnunk kell a következményeket. Kivéve ha van mentelmi jogunk és számla nélkül veszünk fel némi útiköltségre valót, azér’ útiköltség, hogy utazzunk belőle, a Bahamákra például, az jó. Olvasgattam ilyen városi legenda jellegű törvénycsokrot, amiben egyes országok különösen idióta törvényei szerepelnek. Van olyan amerikai állam, amelyben tömegmerénylet elkövetése előtt a leendő elkövetőnek értesítenie kell a leendő áldozatait, ellenkező esetben azok beperelhetik őt. Valószínűleg ugyanitt van érvényben az a rendelkezés, miszerint ha valaki lakott terület 50 mérföldes környezetében nukleáris töltetet felrobbant, köteles 10.000 dolláros büntetést fizetni. Azért én remélem, ezek nem igazi törvények.

Ami még a hétvégi felhozatalból tetszett, az a saját magát megtermékenyítő komodói gyík esete. A történet rövid kivonata: a nőnemű komodói gyíknak nem akadt hímnemű párja, ő meg egy idő után mégis tojást rakott, amik kikeltek és most az illetékes állatkert marha boldog. Marha boldog lenne, de amint az a riportból kiderült, a gondozók azt tapasztalták, hogy a gyíkot nem igazán izgatja, hogy álló nap őt fényképezik meg videózzák, nem örül a hirtelen jött népszerűségnek. Ennek hallatán kicsit elmerengtem azon, hogy vajon a gondozók mire számítottak: tán elkezd az a szerencsétlen komodói gyík interjúkat adni, a fényképével díszített és az aláírásával dedikált ajándéktárgyakat kezd árulni, vagy kiad egy maxi CD-t? Erre számítottak? És ezekre vannak bízva állatok?

A blog környékén is történtek dolgok, igaz ezek harmadannyira sem izgalmasak és érdekesek, mint a fentiek - pedig az is egy színvonal, ugye... Ha minden igaz, szombat óta minden kommentelő kap sütit és neki onnantól automatikusan kitöltődnek az űrlap mezői. A süti érvényessége jelenleg 15 nap, ezután megromlik és akkor megint gépelni kell sokat feleslegesen, de ennek elkerülése érdekében tessék mindig kommentelni és akkor sosem jár le. Ha valakinek problémája akad vele, ne legyen rest szólni, én ugyanis - közismert okok miatt - korlátozott tesztelési kapacitással rendelkezem, szóval akadhatnak a történetben plot hole-ok, ahogy S@ti mondaná. Ilyen plot hole-ok amúgy a fejemben is vannak, a minap az admin rész tákolása közben ugyanis ká sokat gondolkoztam azon, hogy ha az űrlapban az input elemnek a value attribútummal lehet kezdőértéket adni (pl. a weboldalnál ott van, hogy http://), akkor a textarea tagban hogyan lehet ezt megcsinálni, és súlyos percek teltek el, mire leesett... Legalább már tudom szerkeszteni a bejegyzéseket anélkül, hogy fel kellene másznom az extra.hu-ra, ott belépni, elindítani a phpMyAdmint, elunni az életemet, míg betölt.

Nem tudom hogyan vannak ezzel a kollégák, de akár egy ilyen feladat megoldásának is annyira bírok örülni néha... Mert a semmiből egyszercsak lesz valami, és az a valami ráadásul nemcsak ott van és teng-leng a világba, hanem csinálja, amit kell. Szerintem ez tök jó érzés. Még akkor is, ha a program nem több, mint egy egyszerű, számrendszerek között átváltó pár soros szkript. A következő megoldandó feladat a listán az RSS-feeddel kapcsolatos, azt szeretném valamennyire automatizálni, meg talán valami saját statisztikát is ívhegesztek magamnak, mert miért ne.

Egyébként szeretnélek megkérni titeket, kedves olvasók - mind a tizenöten figyeltek? - arra, hogy tegyetek észrevételeket. Továbbra sem kapok kellő visszajelzést arról, amit én itt csinálok, ebből arra kell következtessek, hogy minden nagyon jól van és akkor végre belevághatok a mindent verő Barbie-rózsaszín színvilágú layout elkészítésébe, melyet meglátván elhajíták vala az szent kézigránátot és lőn sírás és fogaknak csikorgatása.