Analóg és digitális játékokról lesz most szó, pedig eredetileg másról szerettem volna értekezni, viszont ezzel sokkal jobban jár mindenki.

Hú, meglehetősen bonyolult volt kiszámítanom, hogy ma milyen nap van éppen, elvégre három napja teljesen vasárnapi a hangulat, vasárnap után meg azért jobb helyeken a hétfő szokott következni, nem pedig a kedd. Kora délelőtt ilyen fokú gondolkodást igénylő számításokra jelenleg nem vagyok képes, vagyis csaltam és megnéztem a gépen a dátumot. És továbbra sem értem, miért van a bejgliben mazsola.

A nap folyamán bebizonyosodott, hogy ünneptájt a tévét, mint olyat száműzni kell az életemből, mert abban igaza van ugyan a bloggerek többségének, hogy valahogyan kevesebb volt idén a karácsonyi hype, viszont ezek helyett a műsorok hetven százaléka vagy szemét, vagy ha nem szemét, akkor egyszerűen volt már. Ezerszer. Mert ugyan milyen is egy jó karácsonyi tévéfilm? Na? Hát, van benne kisgyerek. Meg valamilyen állat is. Ha még Mikulásra is tellett a fantáziából, akkor végképp adott minden a sikerhez. Ezek helyett remekül lehet szórakozni például kártyázással.

Ma szembesültem azzal, hogy eddigi életemet tévedésben éltem és a blackjack és a huszonegy bizony két különböző játék. Csak éppen baromira hasonlít a játékmenetük. Ez annyira megdöbbentett, hogy mindkettőben komoly veszteségeim lettek. Analóg sakkban viszont ász voltam, hehe. Digitálisban nem annyira, ugyanis találtam egy sakkprogramot, ami ingyenes és még szép is, csak van egy apró hibája. Arról van szó, hogy ha mondjuk a bástyámmal sakkot adok a gép királyának, akkor megjelenik egy felirat, hogy ő sakkot kapott, elkezd gondolkozni - ilyenkor a program tejlesen kimerevedik -, aztán kiválasztja a megfelelő lépést és lép. Namost, az előbbi esetben simán csinál olyat, hogy lép egyet a bástyám felé és ezzel szerinte már nincs is sakkban, holott ugyanúgy nincsen takarásban, mint eddig, a játék mehet tovább. Gondolhatjátok, ez meglehetősen megnehezíti a játékos dolgát, nyerni tulajdonképpen kizárólag úgy lehet, ha fizikailag körbezárod a királyát a figuráiddal, azaz minden vele szomszédos mezőn áll egy figurád. Ez meg így nem sakk, hanem amerikai foci.

Este kijavítottam néhány apróságot a blogban, például lehet a kommentekben sortörés - igen, eddig az Entereket kiszedte :) -, elfogadja azokat a kommenteket is, amikben szerepel aposztróf vagy & jel. Ezzel mondjuk elvoltam fél órát, ugyanis valamiért az aposztróf jelet a PHP megérti és nem tekinti a komment részének, ezért az aposztrófot és a & jelet előbb egy függvénnyel kicserélem a nekik megfelelő HTML-entity kódokra, viszont nem mindegy, hogy a kettő közül melyiket alakítom át először. Egyre inkább úgy érzem, hogy jól összerakott nyelv ez a PHP, a legjobb benne a következetessége. Már tudom, hogy ha módosítás után egy nagy üres ablakot látok az oldal helyett, akkor valahol szintaktikai hiba van. És most mindenki eldöntheti, hogy ezt a szarkazmus mondatja-e velem vagy sem. :)