Eredetileg úgy volt, hogy már kora délelőtt hazaindulok, de tegnap este befutott egy barátném segélykérő sms-e, mivel rejtélyes módon összedőlt a számítógépén a rendszer, ami erős akadályát képezi egy fontosabb dolgozata elkészítésének. Úgyhogy a megbeszélt időpontban és helyen megjelentem. A gép egyébként Windows 98-at operált, már amikor operált. Fel voltam készülve lélekben minden eshetőségre, de az élet mindig ravaszabb. A gépet bekapcsolva hiba nélkül bebootolt, bejelentkezett, és működött is szépen - leszámítva a 640*480-as felbontás és a 16 szín kombinációt. Csodálkoztam rendesen, hát még a tulajdonosa... Megegyeztünk abban, hogy biztos a pozitív aurám miatt van, vagy egyszerűen átvettem a rontást róla egyetlen érintéssel. Még figyelmeztetett is, hogy akkor vigyázzak, nehogy kijöjjön rajtam a rontás :). És röhögni fogsz, mert kijött.

Kezdődött azzal, hogy kifelé menet sikeresen beakasztottam a kabátom cipzárját, és az egyre erősebb havazásban próbáltam rendbe szedni. Végül megoldódott. Aztán a büfében vettem két pogácsát meg egy jegesteát, amivel megint durva sokra mentem, mert nem bírtam lecsavarni róla a kupakot. Oké, van nálam bicska, majd azzal levágom róla. Hát francokat, a kezembe háromszor is beleállítottam a pengét... Aztán hazaérve már előre örültem, hogy az egész heti offlineság után végre fel tudok nézni a fórumra, meg tudom nézni a leveleimet vagy akármi. Na persze, még mit nem. Régóta vágyok arra, hogy ne kelljen mindenféle antivírus és antispy programokat telepítgetnem ahhoz, hogy biztonsággal tudjak netezni itthonról. A megoldást eddig egy Linux-disztribúcióban láttam megvalósulni, és mivel a hét nagyobbik részében használt gépemen is hosszabb ideje működik a Novell SuSE Linux 9.1, úgy döntöttem, hogy felrakom ide is és meglátjuk, mennyire lesz jobb. Hát, megláttam egész hamar. Készítettem neki egy szép 5 GB-os partíciót, erre az egyetlen CD-n lévő verziónak fel kell férnie. Elkezdődik a telepítés, lemegy hiba nélkül, beállítom, hogy a GRUB betöltőt floppyra rakja - így nem kell bootoláskor választani listából, hogy mi induljon, hanem ha nincs benn floppy, akkor win, ha bent van, akkor linux, és kész -, indul is az új rendszer. Csakhogy nem tudok vele kapcsolódni sehogyan sem. Fene megette, akkor vissza a jó öreg XP-hez, legalább netezek valahogy. Hát, majd máskor. Elindulás után egyszercsak fogta magát, kifagyott, újraindult. Aztán a gép nem látta egyik korábbi partíciót sem, a Windows nem indult el. Akkor telepítő lemez előszed, elvileg erre való a javítókonzol. Fixmbr, fixboot, restart: semmi eredmény. Illetve, mostmár a Linux sem indul el. Fájlaltam volna a partíciók eltűnését, mert elég szépen be voltam rendezkedve rajtuk. Úgyhogy ráengedtem a Windowsos telepítést, ami kétszer kifagyott közben, de harmadszorra sikerült feltelepítenem, és közben csak kétszer kaptam idegbajt. Gyorsan felraktam böngészőt meg tűzfalat, hogy tudjak is csinálni valamit még ma. Igazán élvezetes volt, hogy a teljesen alapbeállítású rendszer percenként örvendeztetett meg a felugró buborékaival és a "hasznos" tippjeivel. De legalább jót beszélgettem S@tival, aki küldött nekem naplóbejegyzéseket.

Végül egy plakátfelirat az Idegennyelvi Központ faláról: "Ha füstölni látunk, azt fogjuk hinni, hogy kigyulladtál és ennek megfelelően fogunk cselekedni!" :D