Az idő az bizony olyan, hogy megy. Az időjárás régi hagyomány már, senki nem emlékszik rá, mikor volt először ilyen. Persze ez nem változtat azon a vélekedésemen, miszerint az időjárás újabban segghülye. A meteorológusok meg éghajlatkutatók ezt úgy mondják: eltűnik az évszakok közötti átmenet, lesz egy meleg nyarunk és egy hideg telünk, tavasz és ősz nélkül, jól fognak kinézni a fák is, ha a nemlétező ősszel nem tudják lehullajtani azt a sok, nemlétező tavasszal meg nem növesztett levelet. Van igazság abban, amit mondanak, főleg idén, mert a mai időjárás éppen olyan volt, mintha egy este rendben kikapcsolt számítógépre éjjel gonosz, szuvas fogú manók előző generációs illesztőprogramokat telepítettek volna: reggelre fagyott, mint állat.

A valség gyakorlat olyan volt, amilyen, az eloszlásfüggvényről volt szó, de csak másodsorban, mert elsősorban a zéháról. Arról a zéháról, amin én egy igen korrekt öt pontos álomhatárt vízionáltam magamnak, mint elért legmagasabb pontszámot, ehhez képest 20 százalékkal teljesítettem jobban azzal a vacak hat ponttal. Aggódni nem aggódom, tiszta sor, hogy a második zéhán is jól megszívjuk, még akkor is, ha a mai anyagot értettem, felfogtam, sőt, még most is értem. Persze hétfőn előadáson is ez volt, szóval ez felfogható úgy is, hogy cheatelek gyakorlaton. Én szemét...

Most pedig szokásos heti felháborodás-blokkunk következik, melynek során határozott fellépésre fog sor kerülni, ezért kérem a véletlenül idekeveredett civileket, haladéktalanul határolódjanak el a kemény magtól, ellenkező esetben... ööö... szóval bántás lesz.

Van nekünk ez a csodás szoftverünk, a megkerülhetetlen Internet Explorer 6. Mindannyian szeretjük, személyes imádatomról többször regéltem már itt is, máshol is. Amiért most elővesszük ismét, az a botrányos stíluslap-értelmezése, minden baj forrása, elmém tönkretevője. Figyelmesebb olvasók bizonyára észrevették, hogy folyton változik a blog alap betűtípusa, hol talpas, hol talpatlan, hol ilyen, hol olyan. Nos, ez nem kizárólagosan amiatt van így, mert én ezt kurva jó poénnak gondolom - pedig igen -, hanem amiatt is, mert nem bírom felfogni, hogy egy böngésző hogyan csinálhat Arial betűből noname talpas betűt, hogyan lehet az, hogy a Courier betűtípust nem ismeri egy Windows XP-s gépen, hogy miért húzza szét teljes szélességűre az amúgy nem teljes szélességű menüt, satöbbi. Vagy itt van a legújabb heppje, a deviantART-on egyszerűen gondol egyet és a nyilván nem egyszerű CSS-t meg sem próbálja valahogyan értelmezni, egyszerűen feladja és megjeleníti az oldalt úgy, ahogy azt a HTML-kódja szerint meg kell. Ez simán tök jó, ugyanis semmi más nem hiányzik így az oldalról a képeken kívül.

Mindez nem azért baj, mert engem mérhetetlenül idegesít. Az IE6 jelen pillanatban rengeteg számítógépen van jelen, rengetegen használják is egyszerűen azért, mert ott van, benne a rendszerben, kiirthatatlanul, megkerülhetetlenül, menthetetlenül. A legtöbb felhasználónak persze esélye nincsen mást használni helyette, lásd céges számítógéprendszer, iskolai, egyetemi géptermek borzasztóan korlátozott jogosultságokkal gépei, és éppen ez a legnagyobb baj is egyben: a legtöbb ilyen helyen nem fogják lecserélni a böngészőt - ha másra nem is - legalább IE7-re, mert minek azt, eddig jó volt, mától nem lesz jó? Hát, nemhogy mától, eddig sem nagyon volt jó. Valahol mélyen van egy olyan sejtésem is, hogy az internetes honlapok jelentős része bajban lenne, ha az IE6 eltűnne a színről, W3C szabványok és ajánlások ide vagy oda.

Mindezzel oda lyukadunk ki, hogy adva vagyok én, aki rákényszerül arra, hogy egy nyomorék weboldalt szabvány szerint egy nap alatt elkészítve további egy napot szánjak arra, hogy nevezett nyomorék weboldal alá olyan stíluslapot gyártsak, ami jól olvasható betűkkel, jól látható színekkel, jól pozícionált divekkel jelenlen meg kedvenc böngészőnkben is. Az IE6 ugyanis nem olyan, hogy semminek lehetne tekinteni. A Statgép szerint az Nfol-home összes látogatója közül 60+ százalék használ valamilyen verziójú Firefoxot, 5 százalék Operát, elvétve egy-két látogató IE7-et, Safarit, Konquerort, Epiphany-t, Mozillát, Flockot; úgy gondolom, ez elég jelentős arány, de akár kevésnek is lehet gondolni, ha hozzáveszem azt, hogy orrba-szájba reklámozom a Firefoxot, mint elsődleges platformot. Marad tehát 30%-nyi renitens, akik közül mondjuk én vagyok minden tizedik látogató az ISzK-ból, marad 27%, ami még mindig azt jelenti, hogy minden negyedik látogató IE6-tal jön az oldalamra és következésképpen egy szétesett, csúnya, pixeles betűkből álló akármit lát, nem pedig zseniális blogot.

Sajnos ez a csúnya betűs dolog éppen annál a CSS-nél látszik legjobban, amelyik a színösszeállítás miatt a legérzékenyebb az ilyesmire: igen, a fülét befogó emberes fejlécű, fekete alapúról beszélek. Ma már odáig merészkedtem, hogy a CSS-ben minden font-family attribútumhoz egy szimpla serif-et írtam, mondom a Times New Roman csak olvasható lesz, de szerintem nem lett az. Azért jó lenne tőletek is némi feedback a témában, mert ha rajtam múlik, átalakítom az egészet nyugodt szívvel.

Ha ehhez még hozzáveszem azt is, hogy ma havazott... És hogy a Race című szimulátor majdnem megsiratott (olyan gyenge)... És hogy a kombinált bérlet majdnem 600 forinttal drágult tegnaptól... Csókolom, melyik buszt is adják hozzá? Vagy ez egyből céges tulajdonrész? Valamelyik vesém nem kellene esetleg?