A Bosznia-Hercegovina elleni mérkőzést nem közvetíti a televízió. Biztos egyik tiszteletnek örvendő szakértő sem akarta a stúdióban elsírni magát. Megértem. Azért most megpróbálom igazolni, hogy verset nem csupán arról lehet írni, ami van, hanem arról is, ami nincs. Például információ.


Nem tudom az eredményt, nem tudom, mi volt:
Kaptunk-e a bosnyákoktol a hálóba pár gólt?
Vagy netán mi győztünk? Nézzenek oda!
Nem volt a gyep a fiúkkal mostoha?
Esetleg a bácsi járt jól,
Kire totózáskor felesége rászólt:
"Ejnye öreg, figyeljél, ne csináljál viccet,
Nem lesz ottan győztes, hát húzzad be az ikszet!"
Nem tudom az eredményt, kétségek közt hörgök,
Hogyha most se tudtunk győzni, elvihet az ördög!

Mindezt hajnali fél kettő és fél három között sikerült megalkotni, szóval érdemes lehet fenntartásokkal olvasni eme verset. A homokóra-forma nem a véletlen műve, remélem sok-sok év múlva egy verselemzésben szerepel majd, hogy "a vers formája is a költő várakozását fejezi ki". Ja, hogy mi a francért írkálok hülye verseket éjjel, alvás helyett? Mittudomén... Éppenséggel sehogy sem sikerült elaludnom, és ezzel a sikertelenséggel tökéletesen megyegyező eredményt értem el szeretett Neptun EFTR-ünkben, amellyel kapcsolatban mindenképpen megjegyezném, hogy dagadjon állig a bokája annak, aki kitalálta, hogy augusztus harmadik hetében már fel lehessen venni Neptunon a tárgyak egy részét, amelyek természetesen az alapvető információs mezők - úgymint előadás időpontja, helye, a tárgy oktatói, előfeltételei, kreditértéke és még néhány haszontalan adat - kitöltése nélkül szerepelnek az adatbázisban. Ez ugye így tök jó, mert:


a) mire Nfol felmegy a Neptunra a nyitás második napjának estéjén, már minden kötelező tárgya betelt, vagy nem lehet felvenni, mert az előadás 80 főre van hirdetve, gyakcsoportokon meg összesen 50 hely van, azok is tele,

b) a későbbiekben sem fog tudni semmit felvenni, mert aki már bent van, az b*szik kihúzni magát,

c) abszolút nem lehet előre tervezni az órarendet és a felvett tárgyakat, mert nincs megjelölve az időpont sehol, marad a hétfői boldogságos délelőtt, amikor fél kilenckor kiteszik a bugmentesített órarendet a faliújságra és kilenc óra magasságában kiderül, hogy egy előadásról már le is maradtál, mert azt nyolctól megtartották valahol, valakiknek,

d) nincs d pont, de itt hagyom, hátha eszembe jut még valami.

Tegnap találtam a Weblabor oldalán egy cikket (a címe: Designból kész oldalt), amelyben a szerző egy weboldal létrehozásának folyamatát mutatja be, kezdve onnan, hogy adott egy Photoshoppal készített oldalterv, egészen odáig, hogy az oldal kinézete kialakul a tervnek megfelelően. A cikkben részletekbe menően leírja, hogy miként bontja egységekre az oldal szerkezetét, és hogy az egységeket hogyan tudja CSS segítségével a megfelelő helyekre pozícionálni. A jelenlegi weboldalamon valamennyire tetten érhető a divek használata, ha másban nem, hát abban, hogy IE alatt elcsúszkálnak, ugye :). A cikket elolvasva felébredt bennem a kíváncsiság, hogy vajon az én weboldalamat is meg lehetne-e olyan módon szerkeszteni, ugyanis jelenleg az oldalsó menü, vagy éppen a tartalmi egység elhelyezkedése eléggé hasraütésszerű, mindenféle margin és padding értékekkel operál, ettől a CSS-fájlom szép kaotikussá válik és nem mindig egyértelmű, hogy ha hiba adódik, akkor azt hol kellene elhárítani. Azzal a módszerrel viszont sokat egyszerűsödik az egész CSS-szerkezet és a kód szép tagolt képet mutat, meg talán picit fürgébb is, már ha a lokálból betöltött jelenlegi és jövőbéli oldalak közötti másfél századmásodperc számít valamit.

No, a lényeg tehát, hogy nyitottam két új fájlt SciTE-ban és elkezdtem megírni az oldal HTML-kódját az egyikben, a CSS-t meg a másikban. És az az igazság, hogy remek érzés volt fokozatosan felépíteni az egész oldalt, már abban az értelemben, hogy a szemem előtt, az én tevékenységemnek köszönhetően alakult ki a semmiből valami, hat darab, különböző színű téglalapból a teljes jelenlegi kinézet. Merthogy nem újat akartam létrehozni kivételesen, hanem ugyanezt, csak jobban. Szerintem ez nagyon nem sikerült, nyilván látható, hogy a színvilág maradt, de néhány dolog megváltozott. Sajnos mindennek van egy ára, mert az új oldalnak nemcsak a kinézetét leíró állománya néz ki teljesen másképp, hanem több helyen maga a HTML-kód is megváltozott, ha tetszik, ésszerűsödött, és ez rátok, olvasókra nézve azzal jár, hogy a blog 2006. szeptember előtti tartalma csak a jelenlegi formájában lesz elérhető, vagyis az újítások csak ettől a hónaptól kezdve lesznek bevezetve, visszamenőleg nem, mert azokat őrült nagy és őrülten unalmas meló lenne havi bontásban egyesével átnézni és átírni, ahol kell, bár majd megnézem jobban, hátha nem annyira vészes és besegít a kopipészt. A választható kinézetekkel is hasonló probléma merült fel, mondjuk ott valamivel egyszerűbb az átalakítás; egyelőre ez az egy stílus működik, a stílusválasztót át is kattintom disable-re. Viszont nagyon megköszönném, ha az üzenőfalra beírnátok, hogy a kilenc darab kinézet közül melyiket használjátok ti, mert amelyiket senki nem használja, azt át sem alakítom, hanem leveszem a listáról és kész. Természetesen most is, mint mindig, meg kell jegyeznem, hogy egy jobb világba Firefox vagy Opera nélkül nem lehet kellemetlenségek nélkül belépni.