Innováció. Mit takar ez a szó? Vajon azt értjük rajta, hogy valaki kitalál valami teljesen újszerűt? Vagy azt, hogy valami meglévőt átalakít, kicsinyke pluszokat ad hozzá és kinevezi magát a legfőbb innovatőrnek? Én nem fogom ezt eldönteni, viszont ami indokolja ezt a felvezetést, az nem más, mint a Microsoft második legnagyobb húzása a Windows Vista után.

Miről is van szó? Egy számítástechnikai lap mellékletén közreadták a könnyen megjegyezhető nevű Microsoft Office Professional Plus 2007 Beta 2 telepítőjét, amelyet alapesetben ötven indításig, internetes regisztráció és aktiválás után pedig jövő februárig lehet megkötések nélkül, ingyen használni. Fogtam magamat, feltelepítettem a szoftvert, egyelőre regisztráció nélkül. Nem azért, mert übertrendi dolog mindenből a legújabbat használni, hanem mert érdekelt, hogy a gyakorlatban hogyan működik a hazai szlengben szalagnak elnevezett vadonatúj felhasználói felület. Személy szerint a korábbi Office-csomagokkal sincsen nagyobb bajom, lévén alig használom őket - szövegek írásához tökéletesen megfelel nekem a SciTE, úgysem valami értelmes dolog szerintem egy szöveget írás közben rögtön formázni is, prezentációkat nem készítek (ha kellene, akkor TeX-ben is lehet PDF-alapút), egyedül az Excel az, amit gyakrabban indítok el. És abból, amit eddig láttam az új Office-ból, azt gondolom, ez a helyzet nem is fog megváltozni gyökeresen.

Azért nem, mert ez az egész nem nekem való. Nem nekem készült. Sőt, hirtelen nem tudnám megmondani, hogy kinek. Ugyanis nem hinném, hogy azok az irodai dolgozók, akiknek napi szinten kell használniuk mondjuk a Wordöt, örömükben tapsikolva fogadnák a teljesen átalakított felületet. ők már megtanulták a korábbi, menükön keresztül elérhető párbeszédpanelek csínját-bínját - jó, ez egy optimista feltételezés -, és nekik hiába kezdik el megmagyarázni, hogy "ez most tök jó, meg egyszerűbb, meg teljesen WYSIWYG", a derék titkárnő perceken belül sikítófrászban fog kitörni, ha nem találja meg a keresett tulajdonságot. Hogy látsszon, miről is beszélek, itt egy összehasonlító ábra ugyanarról a dokumentumról a Word 2003-as és a Word 2007-es verziójában.

Amint az látható, az eszköztárat teljesen átszabták. A véleményem az, hogy bizonyos helyeken ez igen jól sikerült, míg máshol elég kuszán vannak elrendezve a kapcsolók és gombok. Az új felhasználói felület az elképzelés szerint igazodik a mindenkori munkamenethez, amit úgy kell érteni, hogy az eszköztáron mindig csak azok a lehetőségek jelennek meg, amelyeket az adott pillanatban használni lehet. Például szövegíráskor a betű- és bekezdésformázó opciókat látjuk - ami nagyon tetszik, az a képen a kijelölt szöveg mellett látható, fokozatosan átlátszatlanná váló lebegő eszköztár, nagyon kényelmessé teszi a formázást, mert közvetlenül a szó mellett jelenik meg, és nem kell húzgálni az egeret fel a menühöz meg vissza -, ha viszont a szövegbe be van szúrva egy ábra, akkor arra kattintva felül megváltozik az eszköztár, és megjelennek rajta a képek formázására alkalmas parancsok. Ezek hatását ráadásul azonnal láthatjuk, kijelölt szövegnél elég a fent látható stílusok fölé húzni az egeret, a kijelölt szövegrész azonnal átváltozik, ezáltal talán kevesebbet kell kattintania a kinézettel bajlódó felhasználónak.

Az ablak bal felső szélén látható sárga Office-emblémás gomb pedig összegyűjti a dokumentumok kezelésével kapcsolatos összes lehetőséget. Rákattintva gyakorlatilag egy Start menü-jellegű panel jön elő, amiben megtaláljuk a legutóbbi dokumentumaink listáját és a korábbi Fájl menüből ismert lehetőségeket is. Az új verzió gond nélkül megnyitja és kezeli a korábbi verziókban készített dokumentumokat, viszont az ezzel létrehozott új állományok már egy újfajta, XML-alapú állományba mentődnek, amely nemcsak az állományok méretére van jótékony hatással, hanem - állítólag - nagyobb kompatibilitást biztosít más programokkal is. Az egészben az a szép, hogy a fenti jellemzők az Office minden egyes programjában ugyanígy működnek - hogy ugyanilyen jól-e, azt nem tudom.

És valószínűleg nem is fogom megtudni, ugyanis mindezek ellenére nekem nem tetszik az új kiadás. Nem tetszik, hogy majdnem két GByte helyen terpeszkedik. Nem tetszik, hogy 512 MByte memóriával szerelt gépen is képes látványosan rátelepedni minden erőforrásra, úgy, hogy más programok elől ellopja a processzort (konkrétan a Winamp és a Word futott egymás mellett, Wordben beszúrtam egy egyszerűbb diagramot és a Winamp megszűnt létezni, míg a Wordöt be nem zártam - ez még a béta állapot miatt lehet, de akkor is). Nem tetszik, hogy a felület mindenáron ilyen csili-vili mókusvakító akar lenni. Bárhová viszem az egeret, valami biztosan felvillan, megpördül vagy elhomályosul, este tizenegy tájban teljesen diszkófílingje van a szövegszerkesztésnek. Értem, hogy a Vistában (majd) látható hű, de nagyon dizájnos meg színes-szagos GUI-t valemennyire követni kell itt is - pedig annak a felületnek is vannak szép részletei, amelyek sajnos az újabb buildekben egyre fogyatkoznak. Szóval én úgy érzem, nekem erre nincsen szükségem továbbra sem, és előre üdvözlöm azokat a derék szerzőket, akik nekiállnak az Office 2007-hez kézikönyvet írni.