Újdonságot mondok: esik. Hálistennek ma nem volt egetverően fontos kimozdulnom itthonról, mindössze a boltig merészkedtem el abban a tizenöt percben, amikor éppen nem esett. Ilyenkor alkalom adódik arra, hogy az ember takarítson picit a merevlemezén, amit én meg is tettem. Ennek eredményeként a D partíciómon most alig ötven könyvtár leledzik, míg korábban 39 könyvtár volt ugyanott. Viszont felszabadítottam mintegy másfél GByte-ot azzal, hogy kiürítettem az összes temp könyvtárat, letöröltem a négy évvel ezelőtti memókat, és a Del parancs áldozata lett a bbLean mappámnak a kilencven százaléka is. Ugyanis a komolyabb átalakítások előtt az aktuális konfigurációt egy az egyben lementem máshová, hogy ha sikerül valamit nagyon elbarmolni, akkor legyen egy viszonylag friss visszaállítási alapom. A régieket viszont eddig egyszer sem töröltem le, vagyis megvolt még a tavaly augusztusi, legelső konfiguráció is teljes egészében, illetve akkortól kezdve nagyjából havi bontásban minden plugin és .rc. 300 MByte mínusz.

Nem tudom, hogy feltűnt-e valakinek, de csütörtök óta elérhető az átalakított Rólam. Ma pedig egy új aloldal kezdi meg működését: az eddig oldalt látható, nem sokakat érdeklő asztalfotók mától külön helyen lesznek elérhetők, de ez nem akadályoz meg abban, hogy az aktuálisat a blogba belinkeljem, ha olyan kedvem van éppen. A következő lépés a Cikkek és a R.T.C. átalakítása lesz, ha már egyszer tartalmilag nem bővül ott semmi jó ideje, legalább nézzen ki valahogy. Mondjuk így egyáltalán nem lesz egységes az Nfol-féle webes jelenlét, de ahhoz nem vagyok elég tehetséges, hogy egy minden aloldalhoz tökéletes stíluslapot gyártsak. A nagy PHP-re történő áttérés egyelőre várat magára, egészen addig, míg nem sikerül az otthoni XP Home-os gépre feltenni egy működő tesztkörnyezetet, ugyanis a mostanira nem lehet ráerőszakolni a PHP-értelmezőt, mert a leírás szerinti beállítóablak egyszerűen nincsen benne az XP Home-ban, ennélfogva az abban beállítandó dolgokat sem lehet beállítani. Ötleteket várok.

Addig is elvagyok régi barátaimmal, a divekkel. Akiket látszólag egyre jobban kezelek, mióta mindegyiküket absolute pozícionálással látom el. Így mindent oda lehet tenni, ahol lennie kell, viszont a divek sorrendje nem definiált - illetve, a kódban szereplő sorrend alapján jelennek meg, ha kikapcsoljuk az oldal alól a stílust. Ez pedig nem jó. Ráadásul az utóbbi néhány stíluslap jóval egyszerűbb kódból áll, mint az előzőek, hiszen míg korábban minden divnek volt külön háttere, színe, addig most az egész lap mögött van egy, fix háttérkép, ami előtt a szövegek mozognak. Nem tudom, ez mennyire szabványos megoldás, mindenesetre itthon mind Firefoxszal, mind Operával, mind a továbbra sem kedvelt Internet Explorer 7 bétával ugyanúgy néz ki minden. IE6-tal viszont itthon nem tudom megnézni, ott lehetnek problémák.