Reggel mégis bementem Algelm pótelőadásra. Voltunk huszan. Találkoztam ismerősökkel, akik szintén ma írnak Kalkulus zéhát a differenciálegyenletek szépséges témaköréből, akárcsak WarPriest és én. Nem tudom, hogy WarPriest kolléga milyen varázslatokkal készült, én tegnap végig ezt tanultam, és most, pótelőadáson is ezt tanulom. Igen részletesen kidolgozott, definíciókban és megoldási módszerekben bővelkedő gyakorlati jegyzetem szemet szúr ismerősömnek, noha az átlapozása után az anyag java része neki egészen ismeretlennek tűnik, Bernoulli-differenciálegyenletről például sose hallott. Hát kérdem én, lehet így teljes életet élni?

Óra után lefénymásolja a jegyzetemet, hátha mégis jó lesz valamire, én meg átbattyogok az Idegennyelvi Központba, hogy leadjam az angol fordításomat, amit egyébként szerdán kellett volna, de nem lettem vele készen. Bemegyek, mindenütt kiöltözött, lenyalt hajú emberkék, valami vizsga van éppen. Azért keresztülmegyek a tömegen a tanárnő szobájáig, de oda éppen behívnak valakit, úgyhogy inkább visszafordulok. Az előtérben egy asztalnál páran ülnek, előttük több erdőnyi papírhalom, megkérdezik, hogy melyik szobából jöttem ki. Mondom, hogy egyikből sem, erre kapok egy olyan nézést, hogy akkor meg mijaf*szt kerestem arrafelé, de ekkor megérkezik a tanárnő és a hápogókat otthagyom. Megyek vissza a Kémiába, ismerősék nagyban tanulnak valamit. Leülök hozzájuk én is, és a kezükben lévő jegyzet nagyon ismerősnek tűnik. Talán azért, mert az enyém.

Nézegetik a jegyzetemet, csodálkoznak, hogy mennyi fajta egyenletet vettünk mi, meg hogy az elméletet is leírjuk hozzá, meg hogy nem a tanár csinál meg minden feladatot a táblánál, hanem mi. Tíz perc alatt átnézem az első anyagrészt - amiből anno kemény 48%-ot írtam 50% helyett -, aztán velük együtt megyek végig a diffegyenleteken. Magam is meglepődök, hogy el tuom nekik magyarázni a megoldási módszereket, ők meg megkérdezik, hogy miért fosok annyira a zéhától, ha így vágom a témát... Végülis igazuk van, de én azért is tovább fosok magamban. Nem félreérteni! Köszönöm.

Dolgomat nehezíti, hogy déltől még progot is kellene írnom, hiszen ha a házikat már elrontottam, legalább valamit a zéhán hozzak össze. Kell tizenhat pont a hatvanhoz, ennyit el lehet érni, akármilyen nehezeket találnak is ki. Nade ez... A három feladatból kettőt csináltam meg, ebből egy biztosan jó, a másik nem biztos. Sikerült mindkettőnél a legparasztabb módszert lekódolnom, ami már annyira primitív, hogy bánt is rendesen, de már mindegy. Beadom, megyek Kalkulusra.

A kérdéses teremben helyet foglalok, megérkezik WarPriest is, mindkettőnkön látszik, hogy tudunk, mint állat. Mivel én mindkét anyagból írok, egy másik terembe kerülök végül, a környezetre ható varázslatokat ezzel elfelejthetjük. Mi kétszer annyi feladatot kapunk kétszer annyi idővel.Nézzük sorban. Az első feladat egy határozatlan integrál, egyelőre felírom, de semmi ötletem nincsen hozzá. Második feladat: két Riemann-integrál, az egyiket hagyom, a másik többváltozós, azt végigszámolom, fél oldalon. Harmadik feladat: többváltozós vektorértékű függvény deriválása. Parciális deriváltak szép sorban, a szinuszból a beadott lapon koszinusz lett, pedig a firkálós lapon szinuszt írtam... A többi feladat: szétválasztható változójú diffegyenlet, elsőrendű lineáris diffegyenlet, másodrendű konstans együtthatós, meg egy diffegyenletrendszer. Hát, egyikre sem mondanám, hogy százas. Lapozgatok a feladatok között, amit kapásból tudtam, azt már megoldottam, a maradékot meg próbálgatás útján igyekszem megoldani. Az integráloknál ez be is jön, mindkét nehéznek tűnőnél rájövök a megoldásra, közben eszembe jut az a képlet, ami öt perce nem jutott eszembe, így újabb lépést haladok az egyenletrendszerrel. Végül beadom, odaadom az indexszel együtt és kimegyek. WarPriest már régen kijött, míg mi írtuk, az övéket kijavította Balázs, sikerült neki. Kint elkezdek elpakolni a táskámba, amely folyamat a tőlem megszokott módon a szükségesnél mintegy háromszor több időbe telik. Balázs behív, megmutatja a dolgozatomat: mindkét rész 12 pontos, mindkettőből hat pontot kell összeszedni. Az első részben 9/12 pontom lett, a másodikban 6/12. Just over the line. Aláírás bevésve, viszlát vizsgán!

Ha valaki esetleg nem értené: nekem most jó.