Jól látható módon ma megváltozott az üzenőfal kinézete, amennyiben alátettem a Flight nevű stíluslap kissé módosított verzióját. Remélem tetszetősebb így számotokra is. Belekezdtem egy, az eddigiekhez képest egészen új szerkezetű CSS elkészítésébe, amihez innen-onnan összeszedtem a segédleteket meg az ötleteket, csakhogy a tervezgetés közben eljutottam egy pontig, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a CSS-kód maga nem valami hosszú folyamat eredménye volna, ha nem kellene belső igény miatt úgy megcsinálni, hogy eltűnjön az Internet Explorer és Opera alatt észrevételezhető, soha fel nem rótt, de engem bántó elcsúszás a menüoszlop környékén, valamint hogy minden böngésző alatt balra igazítva jelenjen meg a 800 pixel szélességű oldalterv, nem pedig kedv, hőmérséklet vagy oposszum-lefedettség szerint, mert az nemcsak ronda, hanem még rossz is. Bizony. Tehát a kód körülbelül úgy nézne ki - aktuális elképzelés szerint -, hogy két rész az a kód, amivel leírom az egyes elemek megjelenésének a szabályait, valamint további három rész kell ahhoz, hogy böngészőfüggetlenné tegyem az egészet. Ebből se lesz semmi nyárig.

Programozás előadás elején megint invitáltak minket, ezúttal a jövő héten esedékes informatikus szakhétre, aminek komoly háromnapos programja vagyon, és ezen program központi eleme - meglepő módon ismétcsak - a közepesnél nagyobb alkoholos befolyásoltság elérése és lehető leghosszabb ideig való fenntartása, amely művelet közben elterelésképpen bográcsozás és filmvetítés, meg StarCraft-bajnokság is lesz. Ezek közül ugye a StarCraft-bajnokság az egyetlen, amely megkülönbözteti az informatikus szakhetet más szakok szakheteitől. Azt hiszem, fogok egy valagnyi pénzmagot, elvetem és ha kikel, nyitok belőle egy kocsmát az egyetem környékén: készen is van az örökké tejelő perpeetum mobile.

Voltam még TeX 2-n is, amin a tanerő egy mintalap elkészítését adta ki feladatul. Namost, tekintve, hogy utoljára három hete volt óra tartva, és az meglehetősen nem most volt, továbbá tekintve azt is, hogy az eltelt időben a TeX volt az utolsó, amivel foglalkoztam, a feladat tulajdonképpen egészen megoldhatatlannak tűnt. Nem baj, hiszen van ennek remek súgója angolul, majd abból kikapirgálom az engem érdeklő parancsokat, aztán szanaszéjjel szerkesztem a mintalapot. Bevallom, az első órában valóban törekedtem a megoldásra. Utána már nem. Ugyanis a help annyira kidolgozott, hogy bár megtalálom benne a parancsokat név szerint, de ott csupán annyi szerepel, hogy a \newcommand parancs a \newcommand{name}[options] szintaktikával létezik, amiből ugye vajmi kevéssé derül ki, hogy az opciók mik lehetnek. Így hát mókás volt az óra, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem vágytam hazafelé.

Otthon elővettem a pénteki zéhá feladatait és ismételten megírtam őket, ezúttal gépen. Az eredményen ugyan nem fog változtatni, viszont rájöttem, hogy megamarha vagyok, ugyanis az első feladatban - amit nem lehetett elrontani - a piszkozathoz képest egy sort véletlenül felcserélve írtam le a beadott lapra, így a mátrix egy oszlopában lévő értékek összegét tároló változómat nem a ciklus elején nullázom ki, hanem még a ciklus előtt, egyszer :( . A második feladatban a listák kezelésénél meg feltűnt, hogy hiába járom be a listámat egészen az utolsó elemig, a legutolsó listaelemben tárolt értéket sosem írja ki a program a képernyőre. Ez tegyelőre nem értem, de van egy sejtésem, egy rossz sejtésem... Holnap úgyis kiderül. Addig is itt egy beszólás a bash.org-ról, ami talán remekül illik a fentiekhez:

Anonymous-san: okay so there’s these two strings, right
Anonymous-san: They walk into a bar
Anonymous-san: The first string says
Anonymous-san: Hello, I’d like a rum and cokerhe7954454gh2kjn.,.43>>21?24
Anonymous-san: The second string says
Anonymous-san: You’ll have to excuse my friend, he’s not null-terminated