Pár bejegyzéssel ezelőtt már szóltam az Xoblite új verziójáról, amelyet most újabb kísérletnek vetettem alá. Rövid emlékeztető: az Xoblite és a bbLean a Linuxos BlackBox felület Windowsra átírt és jelentősen kíbővített módosulatai, amelyek kicserélik például a Windows XP felhasználói felületéért felelős explorer.exe-t a saját megfelelőjükre, ezzel segítve engem az oldalt látható szörnyűségesnél szörnyűségesebb asztalkák kialakításában. Érdekesség még, hogy a különböző neveken megjelenő verziók mögött kis híján ugyanazok állnak, munkájuk annyira összefolyik, hogy az említett két "márka" ugyanazokat a pluginokat képes használni.

Az Xoblite első látásra abban tér el a bbLeantől, hogy külön plugin nélkül is működik benne a slitnek nevezett tálcaszerűség. A slit egyrészt mutatja az aktuális ablak nevét, másrészt a betöltött pluginok közül néhányat az alkalmazásokhoz hasonló módon le lehet tenni a tálcára, ha éppen akkor nem kellenek (pl. a Winampban játszott dal információt mutató plugin nyilván nem kell akkor, ha filmet nézünk, kivéve ha Winampban nézünk filmet is...). Aztán a menüben más érdekességeket is találtam. Eleve olyan a menünk, hogy a leggyakoribb programok kategóriákra osztva szerepelnek benne, így elég nekünk a valóban használtaktól eltérőeket kitörölni onnan, nem pedig a nulláról létrehozni a saját katalógusunkat - nem mintha annyira nagy problémát jelentene.

Van aztán egy Themes listánk is, ami a nevével ellentétben nem azt határozza meg, hogy milyen színű, formájú ablakaink lesznek. Jobb lenne talán sémáknak nevezni témák helyett, ugyanis a szerepe annyi, hogy létrehozhatunk különböző sémákat minden munkafolyamatra. Alapból van benne négy ilyen séma: egy alapértelmezett, egy játékokhoz, egy a "komoly" munkához, egy pedig a próbálgatáshoz. Lényegük csupán annyi, hogy adott séma kiválasztásával egyetlen mozdulattal betöltődnek azok a pluginok, amelyeket hozzárendeltünk, a többi pedig kikapcsolódik. Ha például én nekiülök egy új weboldalterv elkészítésének, mind grafikailag, mind a CSS tekintetében, akkor valószínűleg rövid időn belül idegessé fogok válni, és az asztalon látszódó ilyen-olyan csicsás pluginok láttán még közelebb kerülök a vigyorgóhoz. De ha aktiválom a munka profilt, akkor legfeljebb halálra untat az egyszínű háttér és a magában árválkodó tálca. Nagyszerű, nem?

gumby.jpg

Szóval ilyen plusz dolgok vannak benne a bbLeanhez képest. Le azért nem cserélném most, bár elgondolkodtató. Nos, ezzel végeztem, mi van még hátra? Ja, igen! Ma csütörtök van, holnap péntek lesz, ami azt jelenti, hogy péntek után szombat következik, szombaton pedig Totalc... fórummeet. Nem tudom már, hogy hanyadik, talán kilencedik, KTamás kimutatása szerint az ominózus legelső óta ezen leszünk a legtöbben jelen. Namost, én pénteken este már Debrecenben fogok leledzeni, tehát aki ma este nem intézi el velem, amit akar, az várhat vaásrnap estig, hacsak nem találkozunk élőben. Legalább! Ez azt is jelenti, hogy a fórummeetig már nem lesz újabb bejegyzés. Ennek megfelelően mindenkinek kellemes hétvégét, akinek még kötelességei vannak holmi tudásalapú oktatási intézmények felé, azoknak a legjobbakat. És mindenki fogadja meg eme úriember tanácsát, persze Nándo nehogy megfogadja, mert azzal tönkretesz egy mítoszt, egy városi legendát.