Jaj, nagyon jó kis évünk lesz az idei! Biztatóan kezdődött, mert hétfőn az oroszok elzárták a gázcsapot. El is terjedt a suliban, hogy esetleg gázszünet lesz. Leállítják a fűtést és hazaküldik a gyerekeket. Szeretem az oroszokat!

Az apukám nem annyira. Azt mondja, fiatal korában miattuk esett ki cirka tízezer nap szabadsága. Nem lehetett kivenni. Most aztán már cseszheti, ennyit nem lehet utólag kiadni. Ajánlották neki, hogy csúsztasson. De azt válaszolta, ha elevenen megnyúzzák, akkor se megy politikusnak. Ha meg nem politikus ugyebár, minek elevenen megnyúzni?

Sokan magyarázták nekem, hogy mi a szabadság, de nem értettem igazán. Mert túl bonyolultan mondták. De az öregem kitalálta az egyszerűt: régen nem lehetett Nyugatra utazni, mert nem engedték. Most lehet, de nem engedhetjük meg. Ilyen egyszerű a szabadság.

Sok bajom van ezekkel a magyarázatokkal. Hétfőn a tévében egész este magyarázták, hogy az oroszok miért zárták el a csapot. Mondtak mindenfélét, de szerintem sokkal egyszerűbb az ügy. Az történhetett, hogy estefelé a Putyin meg a Putyinné elindultak moziba. Útközben az asszony egyszer csak megkérdezte: Putyikám, elzártad a gázcsapot? Az meg a homlokára csapott, hogy elfelejtette. Na, erre hazatelefonáltak a Kremlbe, hogy valaki zárja el a csapot. Így történt. A mi családunkban is megesett már ilyesmi.

Az oroszoktól egyébként nemcsak gáz, hanem áram is jön. A gázt csővezetékkel szállítják, az áramot trolibusszal. A gázt fűtésre, az áramot rázásra használják. Amióta kevesebb gáz jön, jobban ráznak az orosz trolik. Hogy meglegyen az egyensúly.

Egyébként az oroszokkal nem ez volt az első gázos ügyünk. Például 1956-ban legázoltak bennünket. Akkor volt utoljára forradalom. De most megint lesz, hál’ istennek. Megígérte a Kerényi, aki egy rendező. Ha mégse törne ki magától a forradalom, akkor ő majd rendez egyet. Ez azért jó, mert forradalom alatt mindig iskolaszünet szokott lenni. Ha véletlenül mégse jönne be az energiastop és nagy gáz lesz, akkor a forradalom miatt még mindig bezárhatják a sulit.

Sajnos a kormány ellentásmadásba ment át, hogy megakadályozza a forradalmat. Kitettek az utcára plakátokat, meg a lapokba is feladtak hirdetéseket, hogy forradalom esetén először a köztévét kell elfoglalni. Na most, nincs az a nemes forradalmi cél, amiért érdemes volna ekkora csődtömeget elfoglalni, mint az MTV. Ezért ez egy ellenforradalmi plakát.

Nemcsak az oroszokon, hanem az oktatási miniszteren is kitört a zárási pánik. Csak ő nem a szénhidrogéncsapot, hanem a szénhidrátcsapot akarja elzárni az iskolákban. Nincs több édesség a büfékben, meg cukrozott lónyál. És az ebéd is más lesz. Semmi tészta, és még a vörös húsokat is kitiltják az iskolából. Csak azt nem tudom, hogy akkor hogyan fog bejárni a Gézukának a mamája. Aki egyébként nagyon tetszik a papámnak. Az anyukám szerint viszont csak egy buta libanc és az apám pedig egy nagy élvhajhász. De az is lehet, hogy megint félreértettem valamit.

Mindenesetre ez a miniszter új színt vitt az oktatásba. A vörös hús helyett a fehérjét meg a zöldséget erőlteti. Nem lepődnék meg, ha évek múlva csak úgy emlegetnék: a zöldséges. Így hát a jövőben az iskolákban sok répát és halat fogunk majd enni. Előétel tonhalas saláta, főmenünek tintahal jön, és a reményhal meg utoljára.

Karcagi Lacika, második cé

Az írás azonos címmel a 2006. január 7-i Népszabadságban jelent meg.