Az alábbi írás a Debrecen című lap október ötödikei számában olvasható, szerzője Petromán László. Tetszik.

"Nincs semmi baj. Ne hallgassatok a vészmadarakra, minden a legnagyobb rendben. A fő, hogy mindenben egyetértsünk. (Kórus: Éljen a gondolatszabadság! Mindenki szabadon gondolhatja ugyanazt, amit Őfelsége!) Süllyedés? Ez a tények tudatos meghamisítása. Azonnal kinevezek egy bizottságot, hogy kiderítsék, kik terjesztik ezeket az alaptalan híreket! Atlantisz nem süllyed el! Nem süllyedünk. Sőt, emelkeblugy. Pánikkeltblugy. Blugyblugy. blugy." - Atlantisz uralkodója a sziget felemelkedéséről és prosperálásáról az Erik, a viking című filmben.

"Bátor hazafisággal kívánok jó napot! miniszterelnök és sikerkönyvszerző vagyok. Hazudik, aki azt állítja hogy, pedig dehogy. Itt van például ez a sok rémhírterjesztő, akik szerint baj van a költségvetéssel, meg az államháztartási hiánnyal. Semmi nem hiányzik az állam háztartásából, az előbb számoltuk meg Kókával az ezüstkanalakat. Ki az az IMF, meg az Európai Bizottság, hogy kritizáljon minket? Mi itt dübörgünk, ők meg ott a távolban számokat cincálnak, meg csinálják a feszültséget, nyilván Orbán megrendelésére.

Nem lesz 2010-ben euró. Na és? Az eurót nem ekkor, vagy akkor kell bevezetni, hanem akkor, amikor éppen jó. Történelmileg. Azt meg majd én mondom meg, mikor. Örüljön az euró, hogy beengedjük ide. Én mondjuk, euróban tartok pár száz milliót a bankban, tehát hazudik, aki azt mondja, hogy nem lesz 2010-ben euró az országban.

Közgazdászok! Kik azok? Jelent már meg az arcuk könyv címlapján? Na ugye. Szobatudósok. Azt írja az egyik, hogy Magyarország lehet Európa Argentínája. Biztos a focira gondol. Azt mondja, adósságspirál. Én azt mondom, bátorság. Azt mondja, 9%-is rekordhiány, én azt mondom, a buli színe. az UBS Bank, a Morgan Stanley, meg a Reuters gazdasági elemzői fizetett vészmadarak. Úszkáltak már ők a saját maguktól lízingelt úszómedencében? Na ugye.

Bátorság, kreatív könyvelés. Pénteken bejelentettük, hogy idén nem lesz több gázáremelés. Hétfőn bejelentettük, hogy 19%-os gázáremelés lesz. De csak a nagyfogyasztóknak, róluk nem beszéltünk pénteken. A lakosság észre sem veszi, a pékek meg majd kipótolják a gyerek iskolapénzéből a gázszámlát, nem hárítják a vevőkre a többletköltséget, a bevételt úgyis a Vöröskeresztnek adják, ilyenek ezek a pékek.

Közben Európa tovább irigykedik, s megpróbálják a magyar gazdaság nagyívű dinamikus fejlődését, mesés gazdagságát álnok hazugságokkal aláásni. Sereghajtónak, megbízhatatlannak titulálnak minket, a költségvetésünket pedig szánalmasnak nevezik. Hát ők a szánalmasok! Adtak ők már bérbe államtól lízingelt üdülőt az államnak? Na ugye!"

Ezt a cikket én először a mellékhelyiségben ülve olvastam, de nyilván máshol elolvasva is ugyanezt a hatást gyakorolta volna rám. Mármint, hogy bemásolom ide. Más kérdés, hogy ha nem a WC-n kerül a kezembe ez az újság, akkor vajon elolvastam volna-e az írást. Tény, hogy sokkal olvasmányosabb, mint mondjuk az sql_roviden_eleje.doc névre hallgató bitszöny, amelyet hétvégén módomban áll alaposan taulmányozni. A módomban áll kifejezést tegyük egyenlővé az erősen ajánlottal, úgy közelebb leszünk a valósághoz.

Azt mondjuk valaki megmagyarázhatná nekem tudományosan, hogy a 70 éven felüli idős hölgyek és urak vajh’ miért éreznek ellenállhatatlan késztetést pénteken reggel hét órakor arra, hogy kezükben nagy csokor virággal a köztemető felé induljanak, busszal méghozzá, történetesen a 24-essel. Ha nagyon gonosz lennék, mint ahogy nem vagyok gonosz, bizonyára azt gyanítanám, hogy azért sietnek, nehogy ne találják otthon az elhunyt hozzátartozót. De mégegyszer mondom: nem vagyok gonosz. Csak néha epéseket jegyzek meg. Különben is, Shaw találta ki!

Dennis Moore, Dennis Moore, Riding through the land
Dennis Moore, Dennis Moore, Without a merry band
He steals from the poor and gives to the rich
Stupid bitch.


Hogyan fejezzük be? Hmm... Mit szólna egy üldözéshez?

lostprophets - Last summer.