Délelőtt nem volt órám, úgyhogy nekiültem egy dobozos szőlőlével megnézni néhány filmet. Mármint a szőlőlé a megfelelő vízháztartás fennmaradása miatt volt szükséges, a filmeket természetesen a szememmel néztem :).

Először a Főnököm lánya című nemtudommikori, de konokapukás-csinoslányos-balféksrácos-mindentelrontós-devégülmegoldós múvi került sorra, amiről a végignézése után nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy átlagos szombat délutáni vígjátéknak tökéletesen megfelelő, habár a magyar kereskedelmi tévéket ismerve főműsoridőben is simán leadják az ilyet.

Aztán A sötétség krónikája (Chronicles of Riddick) következett, ez már jobban tetszett, annak ellenére, hogy Vin Dieselben a pokolban is fagyos komolysággal előadott májerségen kívül más pozitívumot nem találtam. De maga a történet tetszett, bár jó lett volna látni előtte a Pitch Blacket állítólag...

Apám beájulna! Magyar film... hát, tökéletesen beleillik a közelmúlt "remek" alkotásai közé, értem ez alatt a Meseautót vagy a Hippolyt, a lakájt, amiknek közös ismertetője a már-már szemtelen reklámsereg, a sekélyes párbeszédek, a nulla történet. A két főszereplő csaj közül az egyiknek a feje van rendben, a másiknak a teste, ezzel igazából mindent el is mondtam róluk.

A végére hagytam az igazi, felejthetetlen élményt adó filmet, ami ugyan már elég régi, de én még most láttam először, és valami döbbenetes. Csibefutam (Chicken Run) rulz! Nem tudom pontosan, hogy ez most gyurmafigurás animáció, vagy csak direkt ilyen hatású komputergrafika, de nekem nagyon tetszett az egész külalak. Ami rendkívüli, az az elsőre betegnek tűnő alapfelállás (tyúkok próbálnak megszökni a baromfitelepről a könyörtelen sors és a gazda elől), de emögött teljesen más, mélyebb értelmű dolgok is rejtőznek. Ez igazából el is hangzik az egyik párbeszédben: "A kerítés nem az udvar körül van, hanem a fejetekben!". Ezt azt hiszem, a Rozsda nevű, szökési próbálkozásaiért többszörösen büntetett és folyton újabb terveken agyaló tyúk mondja a többi tyúknak, illetve a nekik parancsolni próbáló, hadseregtől nyugalmazott kakasnak. Miután az összes kísérletük megbukik, a gazda pedig bekeményít, hirtelen feltűnik a színen a lehetséges megmentő, egy kakas, aki tud repülni, igaz, csak akkor, ha ágyúból lövik ki. Szóval fordulatos, na, és szerintem az utóbbi évek egyik legjobb alkotása.

Most vettem észre, hogy már december van. Nemsoká’ jön télapó fater, és hoz GTA San Andreast a zsákban, de ha a PS2 memóriakártyát elfelejti, akkor gyöngéd célzásként agyon lesz csapva...