Nyílt levél Kóka János, a Magyar Köztársaság gazdasági és közlekedési minisztere részére:

"Tisztelt Kóka Úr!

A mai híradásokban többször is elhangzott, hogy a Magyar Államvasutak gazdasági szakemberei szerint a vasúttal közlekedő állampolgárok közül túlságosan sokan élhetnek különböző mértékű, gyakran indokolatlanul magas kedvezménnyel. Ön a témával kapcsolatosan adott nyilatkozatában kifejtette, hogy valóban foglalkoznak a kedvezmények mértékének módosításával. Érvként azt említette, hogy egyesek első osztályon utazhatnak ingyen, ezzel elveszik a helyet azok elől, akik az első osztályú helyért fizetnének is akár. Ez nagyon szép gondolat volt az Ön részéről, ugyanakkor néhány apróság fölött ügyesen elsiklik. Említeném például azt, hogy mintegy fél éve gyakorlatilag nincsenek a személy- és gyorsvonatokon első osztályú kocsik. Ennek ellenére szégyenérzet nélkül eladják bárkinek az első osztályú, azaz jóval drágább menetjegyet a pénztáraknál. A vasúti forgalomban résztvevő kocsik döntő többsége koszos, mocskos, büdös, némelyiken a több évtizedes használatból adódó dohosság érződik. Ezek még úgy-ahogy elfogadhatóak, Magyarországon legalábbis, bár elképzelésem sincsen, miként lehetne még rosszabb. De ott vannak a gyakori késések is. A mai napon például alig negyven percet kellett Debrecen állomáson várakoznia mintegy kétszáz utasnak a vonatuk késése miatt, illetve sokaknak további időveszteséget jelentett a csatlakozások lekésése is. Önök pedig arról beszélnek, hogy túl sok a kedvezmény. Nem érzem jogosnak.

Rengeteg szó esik arról, hogy a MÁV Rt. évről-évre hatalmas veszteséget halmoz fel. A nagy hévvel közhírré tett műszaki fejlesztésekből - új vasúti szerelvények, mozdonyok - a budapest környékén közlekedőkön kívül mások semmit nem érzékelnek. Egy hetven kilométeres utazás személyvonattal, másodosztályon, diákkedvezménnyel 202 forintba kerül ma és a legrövidebb menetidőt nézve is másfél órát vesz igénybe. És Önök arról beszélnek, túl sok a kedvezmény. Nem érzem jogosnak.

Önök az adatvédelmi ombudsman állásfoglalása ellenére sem hozzák nyilvánosságra, mennyi pénzt kapott végkielégítésként a MÁV Rt. éléről menesztett vezető. Önöknek igazuk van, az a néhány százmillió forint már nem oszt, nem szoroz a veszteségek ismeretében, de hogy egy másfél éves vezérigazgatói állásból eltávozó vezető ennyi pénzt kap végkielégítésként - a másfél évig minden hónapban felvett fizetése és esetenkénti célprémiuma mellett -, azt nem érzem jogosnak. Eleve hogyan kaphat valaki prémiumot, amikor a vezetése alatt álló vállalat veszteségeket halmoz fel? Biztosan én vagyok tudatlan, de nem értem.

Hogy Ön, mint a tömegközlekedést naponta igénybe vevő személy a fenti tényeket számomra és a többi utazó számára nyugodt körülmények között megmagyarázhassa, meghívom Önt egy kis vonatozásra. Úgy gondolom, a Budapest-Nyugati Pályaudvartól Záhonyig közlekedő személyvonat öt és fél órás menetideje alatt minden lényeges kérdésre jut időnk. Hogy megkíméljem Önt az utazással járó kellemetlenségektől - úgymint sorbanállás a jegypénztár előtt és jegyvásárlás -, én gondoskodom az Ön számára menetjegyről. Sajnos teljes árú jegyet kell vásárolnom Önnek, bizonyára megérti, mint ahogyan azt is, hogy az Ön biztonságára vigyázó személyeket nem hozhatja magával, ugyanis a gorilla erősen kimeríti a vasúton, személykocsiban szállítható állatokra vonatkozó rendelkezéseket.

A mielőbbi közös utazás reményében, köszönettel:

Egy Utas

Ui.: Régebbi, koszolható öltözékben jönni nem ér."

Debrecenben ma elvitték a hét balf*sza-díjat, nem más vitte el, mint a városi rendőrkapitányság szolgálatban lévő emberei. Éjjel egy fazon késsel fenyegetett meg néhány srácot, az egyiket le is szúrta. Elkapták, bevitték, kihallgatták, aztán magára hagyták a második emeleti őrszobában, megbilincselve. Emberünk kiszabadította magát a bilincsből, majd eredetileg fehér színű, akkor kissé véres pólójában egyszerűen lesétált az emeletről, kiment a beléptetőkártyás kapun és eltűnt a városban. Eközben egyetlen rendőrrel sem futott össze. Lásd a bejegyzés címét...

Az Érden a buszmegállót letaroló, jogosítvány és érvényes műszaki engedély hiányában száguldozó, egy halálos és több súlyos sérülést okozó jóembert pedig a rendőrség nem tartóztatja le, őrizetbe sem veszik! Miért? Mert úgy gondolják, az őrizetbe vétel nagyon összeforrt a gyanúsítással a civilek között. Nem értem én ezt. Az, hogy nem volt jogosítványa, egy dolog. Az, hogy a kocsinak nem volt műszakija, egy dolog. De ő vezette azt a nyomorult kocsit. Akkor ki a f*szt gyanúsítanának rajta kívül? Lásd a bejegyzés címét...

Szóval ma minden ilyen kifordított, az alábbi képen is egy nagyon érdekes dolog figyelhető meg. Ha nincs internet-elérésed, menj oda, ahol van:

Az előbb volt a tévében időjárás-jelentés, a végén a meteorológus kedvesen közölte, hogy ha valakinek ellopják az autóját, annak borús lehet a napja, neki ma ellopták és arra kéri a tolvajt, hogy ne tegye borússá a napját. A kis naiv... Ez különben is időjárás-jelentés, nem napi hiszti! Ki a f*szt érdekel...?

Éppen játszott: New Order - Hey Now, What You Doing. "You have the brightest future...", nahiszen.