Megvolt a nagy ünneplés. Én sosem voltam odáig meg vissza az egész augusztus huszadikától és az azt övező, már-már túlzásokba átcsapó örömködéstől. Emiatt talán egyesek szemében máris megkaptam a nyakamba a nemzetellenes jelzőt, akik magukra ismernek, azoknak gratulálok, akik nem, azokat postán értesítem.

Hogy konkrétumokról szóljak, elmesélem, hogyan zajlik kicsiny településünkön egy augusztus huszadika (de említhetném éppen augusztus huszonhetedikét is, amikor is nagyszabású falunapot tartunk...). Szóval annyira ünnepi a hangulat, hogy a Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Szakiskola, valamint Alapfokú Művészeti Iskola 10 éve ugyanolyan lerobbant udvarán és sportpályáján kirakodnak az árusok kis standjaikra a mindenféle elképzelhető - és néha elképzelhetetlen - bóvlijaikkal. Mellettük meghirdetik a főzőversenyt, eddig minden évben babgulyást kellett készíteni, aminek megvan a maga racionális oka is, történetesen a polgármesternek hentesüzlete van (ő maga is leginkább egy hentesre emlékeztet testfelépítésében, viszont erősen eltér a hentesektől abban a tekintetben, hogy ő Mercedesszel jár, ja, és kevésbé értelmes). Amíg fő az étel, óvodások és az elmaradhatatlan mazsorett-csoport bemutatója következik - ezek is már hazajárnak szinte -, aztán van valamiféle sportverseny is, például tizenegyesrúgó verseny, amit nagy meglepetésre mindig ugyanaz nyer - a falu egyetlen épkézláb focistája. Lényeg az, hogy az egész napos tompulás után este fantasztikus tüzijátékra kerül sor. Előtte és utána szépen felsorolják az összes támogatót - köztük van a képviselő-testület 90%-a -, aztán vége.

De mi ezzel nekem a bajom? Nos, talán az, hogy egy költségvetésileg meglehetősen mély és híg valamivel csurig töltött gödörben lévő kistelepülésnek miért olyan kiszabott fontos milliókat elköltenie tüzijátékra? Miközben a három éve életveszélyes statikai állapotban lévő óvodaépület újjáépítésére azért nem tudnak támogatást nyerni, mert nincs, aki megírjon egy sikeres pályázatot? Miközben a jelenlegi önkormányzat szolgálati ideje alatt már eltűnt valahová cirka 150 millió? (Nem költötték el semmire, mint azt állítják. Az állítólagos útfelújításokból semmi nem látszik, a település szebbé tételére vásárolt néhány láda virágpalánta és műanyag locsoló meg nem kerül ennyibe.)

Ezen is lehetne sokat filozofálni, de kinek van hozzá kedve... Viszont a 27-i falunap ennél is sokkal érdekesebbnek ígérkezik, majd bemásolom ide a hivatalos programot. Zárójelben a saját kommentárjaim szerepelnek majd.