Hogy melyek a kedvenc ingyenes programjaim? Remek kérdés! Ezek azok.

  • Mozilla Firefox: a többséggel ellentétben nálam a Google Chrome jó ideje megszűnt annak a pattanós, gyors, takarékos böngészőnek lenni, amilyenként korábban elcsábított a Firefoxtól, úgyhogy visszaváltottam. Lehet, hogy a Firefox lassabb és nehézkesebb, de azt a tempót legalább üzembiztosan tudja hozni bármikor és ez számomra többet jelent az eseti előnyöknél.
  • VLC Media Player: nem akarok kodekekkel és beállításokkal foglalkozni sorozatnézés előtt és alatt, a VLC-vel nem is kell. Tudom, hogy más lejátszóknak szebb a képe vagy éppen kérés nélkül húzzák be a feliratfájlokat, de én a különbséget tényleg csak az ezt alátámasztani igyekező írások kimerevített és felnagyított képeit bámulva veszem észre, feliratra meg olyan ritkán van szükségem, hogy nem teher beszerezni azokat.
  • foobar2000: 2006-ban hagytam ott miatta a Winampot, azóta más zenelejátszóra rá sem néztem. A foobarra sem nézek sokat, mert jól elvan magának, szól a zene vagy a podcast, fájlszinten is tudom kezelni belőle a gyűjteményt, kezeli a végtelen számú lejátszási listámat és pont annyira néz ki giccsesen, amennyire giccsessé konfigurálom. Nekem zenelejátszótól nem kell ennél több.
  • gVim: ahogy mondani szokás, a Vim szövegszerkesztőre egyszer kell csak rááldozni az életedből egy évet és utána már majdnem tudod is használni, csak azt nem szokás hozzátenni, hogy utána sajnos minden egyéb szövegszerkesztő életlen késnek tűnik. Nekem második nekifutásra sikerült átlendülnöm a kezdeti holtponton, azóta a gyors feljegyeznivalóktól kezdve mindent ebben írok, a blogot és a blog tartalmát is például. Persze sokkal jobb lenne, ha a Windows rendelkezne egy olyan parancssorral, amellyel 2014-ben nem probléma a teljes képernyős működés, dehát ez van.
  • SumatraPDF: kicsi és gyors PDF-megjelenítő. Ismeri az ePub, XPS, Mobi, CHM, CBZ és CBR formátumokat is.
  • Paint.NET: mert háttérképek és blogposztok illusztrációjául szánt képek effektezéséhez, méretezéséhez és kivágásához luxus folyton a Photoshopot indítgatni. Mielőtt valaki bedobná a GIMP nevét, megkérek mindenkit, hogy senki ne dobja be a GIMP nevét. Köszönöm!
  • KeePass: van az úgy, hogy az ember sétál az utcán, aztán mire körülnézne, máris lett két új felhasználóneve és jelszava. Ezek tárolására remek megoldás a KeePass, ami titkosított adatbázisfájlban tárolja a felvitt információt, amit mesterjelszóval, kulcsfájllal vagy ezek együttesével is lehet védeni, emellett kezeli a jelszavak lejárati idejét is. Ha több számítógépen használod és az adatbázist mondjuk a Dropbox mappájában tartod, akkor a gépek közötti szinkronizálás is meg van oldva.
  • WinSCP: meglehetősen puritán felületű, de okos hálózati fájlkezelő. Ismeri az SCP, FTP, SFTP átviteli protokollokat, én a blog tárhelyét régóta ezzel érem el, mert a bamba fejlesztő a mai napig nem készített a blogmotorhoz feltöltőmodult. Jár mellé a PuTTY is.
  • Notepad++: van olyasmi is, amiben a Vim nem az igazi, például ha nagyobb mennyiségben kell más alkalmazásból szövegdarabkákat beilleszteni vagy abba kimásolni, az elég kényelmetlen tud lenni a rendszer vágólapjának egyedi kezelése miatt. Ilyenkor jön jól a Notepad++, amit egyébként nyugodtan használnék és ajánlanék bármire, ha a Vim nem lenne.
  • RIOT: elég jó képoptimalizáló, élő előnézetben, valós méretben mutatja az eredeti és az optimalizált képet egymás mellett, így nem nehéz meghatározni azt a pontot, ahol a tömörítés már a képminőség rovására megy. Webre szánt képeknél sok kilobájtokat lehet így megspórolni az adatforgalomra érzékeny olvasóknak (és a weboldalakat kiértékelő metrikákban is jobb eredményt lehet elérni).
  • ColorCop: borzasztó egyszerű színpipetta eszköz, enni sem kér.
  • ImgBurn: nem tudok az elmúlt két évből olyan példát említeni, amikor CD-t vagy DVD-t írtam és az nem valamilyen operációs rendszer telepítő image-e lett volna, ISO-k pörkölésében és grabbelésében meg az ImgBurn olyan, mint autóskártyában a Lola T.
  • IrfanView (nem InfraView!): eseti képnézegetési szokásaimat remekül kiszolgálja a Windows saját képnézegetője, a pirosra gázolt szemüveges medvés programot így erre már régóta nem használom, viszont a mai napig szuper jó benne a csoportos átnevező és konvertáló funkció.
  • Freemind: az egyik legjobb ingyenes mindmapping szoftver. Aki a klasszikus jegyzetelési/ötletelési megoldások helyett inkább gondolattérképpel szeret dolgozni, annak remek választás. Én legutóbb routing ábrát készítettem benne, szóval nem kell attól félni, hogy random kattintgatás után kiesik belőled egy világrengető Lifehacker-cikk.
  • f.lux: múltkor írtam róla.
  • 7-Zip: minden összehasonlító tesztben kiemelik, hogy kissé ronda a felülete, amit sosem látok, mert a helyi menüből minden funkciója prímán elérhető. Mindenki más nyugodtan keressen olyan megoldást, amiben cserélhető az ikontéma, hiszen attól lesz igazán jó egy tömörítőprogram.
  • VirtuaWin: virtuális desktopkezelés Windows-ra. Sajnos nagyon könnyű hozzászokni, hogy ha betelik a képernyő, mindig van másik.
  • wget: a mai napig léteznek olyan weboldal-tulajdonosok, akik azt hiszik, hogy a jobbklikk letiltása megmenti őket bármitől is. Sokfelé menő még a flash-es médialejátszó, amin ott van a letöltés gomb, de nem működik. Sok weboldalon a böngésző azonnal nekiáll lejátszani egy médiafájlt ahelyett, hogy megkérdezné, mit akarsz vele kezdeni. És persze vannak olyan e-könyvek, amiket nem lehet letölteni, csak böngészőben végigkattintgatni. Ezeknek a nyűgöknek wget vet.

Ez tehát a listám, amivel egyet nem érteni szabad, alternatívákat ajánlani szintén szabad. Nyilván vannak benne megkérdőjelezhető tételek, ezeket kérdőjelezzétek is meg nyugodtan, legrosszabb esetben részletesen kifejtem, miért éppen azt választottam.

Természetesen nincsen felsorolva néhány alapvetés, például a Total Commander (melynek a hasznosságáról/nélkülözhetőségéről 2014-ben semmivel sem cikibb vitatkozni, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt volt), de az nem ingyenes, ahogy a Windows 7/8.1 gyári szoftverei sem azok (a Snipping Tool-t meg a Sticky Notes-ot használom viszonylag gyakran, mert jók).

Azt még hozzá kell tennem, hogy az ingyenes szoftverek fejlesztői is pénzből élnek, úgyhogy telepítéskor next-next-finish helyett érdemes alaposan körülnézni és nem kérni az esetleges hozzáadott értéket (toolbarok és társaik). Pont úgy, mint mindig.