A Darik’s Boot and Nuke (DBAN) egy olyan bootolható szoftver, aminek a használatával egy érdekes problémába botolható’. Ez annyira rossz volt, hogy rögtön itt abba kellene hagynom, de most jön a legjobb rész.

Szóval a DBAN arra való, hogy felrakod CD-re, bebootolod róla a gépet, aztán ő egykedvűen teleírja a merevlemezt érdekes bitmintákkal, hogy a vinyó vagy a komplett számítógép következő tulajdonosa (meg persze az NSA) ne tudja minimális hozzáértéssel visszaállítani az összes cicás gifedet meg a jelszavaidat tartalmazó Word-dokumentumot, de jó szolgálatot tehet abban az esetben is, ha végleg teleszalad a tököd azzal, hogy egészen biztos vagy benne, hogy vírus vagy kémprogram tanyázik nálad, de minden felderítő- és irtóprogram negatív leletet ad.

A kezünk akkor ér a bilibe, amikor meglátjuk a DBAN honlapját, amin felhívják a tisztelt felhasználó figyelmét a program bizonyos hiányosságaira, péel nincsen terméktámogatás, meg semmi garancia nincsen az adatok eltávolítására, meg... ööö... hát ez mondjuk elég nagy baj. Sajnos nem leltem bizonyítékot a fejlesztő és a Samsung közötti kapcsolatra, de Kelt megállapítása az üveggyöngyök és a stabil alapfunkciók összefüggésében talán itt is megállja a helyét, csak itt üveggyöngy se nagyon van.

Aztán persze a dokumentációból (Are you absolutely sure that DBAN works properly? No.) kiderül, hogy kevés kivétellel töröl ám ez rendesen, csak a címlapi mondatot sikerült szerencsétlenül megfogalmazni, szóval használjátok nyugodtan. Ártani legalábbis nem árt, az őszinteséget meg illik megsüvegelni.