Felhagy saját, Presto nevezetű megjelenítő-motorjának fejlesztésével és WebKitre vált az Opera:

The WebKit project now has the kind of standards support that we could only dream of when our work began. Instead of tying up resources duplicating what’s already implemented in WebKit, we can focus on innovation to make a better browser.

(A WebKit-projekt mára olyan szinten támogatja a szabványokat, amelyről a munkánk kezdetekor csak álmodhattunk. A WebKitben már implementált funkciók lemásolása helyett az innovációra és azáltal egy jobb böngésző készítésére használhatjuk fel erőforrásainkat.)

Lelkes amatőrként nem tudom egyelőre eldönteni, hogy ennek a bejelentésnek örülnöm kellene-e vagy sem. A gyakorlatban jó darabig nem változik meg ettől semmi.

Egyrészt a WebKiten, pontosabban a Chromiumon alapuló új Opera verziók (desktop és mobil változatok) elterjedésével és a meglévők kihalásával valamivel egyszerűbb dolga lesz az egyszeri webfejlesztőnek, hiszen eggyel kevesebb platformmal kell foglalkozni, kikopnak lassan (nagyon lassan) a még meglévő -o prefixszel kezdődő böngésző-specifikus CSS tulajdonságok — bár mire ez megtörténik, valószínűleg a többi böngésző is implementálja a W3C ajánlása szerinti szintakszist. De ez még odébb van.

Másrészt viszont szűkül a megjelenítő-motorok piaca. A Presto mondjuk eddig sem volt elérhető az Operán kívüli fejlesztők számára, de ettől függetlenül nem biztos, hogy hosszú távon jót tesz a webnek, ha a WebKit iránt eddig is némi elfogultságot mutató fejlesztői bázis ezentúl már lelkiismeret-furdalás nélkül tud majd elhanyagolni minden más platformot. Az öregebbek talán már láttak ilyen folyamatot, annak az Internet Explorer 6 lett a csúcsterméke.

One rendering engine will go. Some lament that. Some of those who lament it seemed never to test in it, excluded it from their demos, or actively blocked it.

(Egy megjelenítő-motor eltűnik. Néhányan megsiratják. Közülük páran valószínűleg sohasem teszteltek vele, kihagyták a demóikból vagy tudatosan blokkolták.)

Ezt már Bruce Lawson, a közleményt jegyző Opera-fejlesztő írja a bejelentéssel kapcsolatban a saját blogjában. Ez a hozzáállás vezetett oda, hogy tavaly tavasszal hogy az Opera elkezdte támogatni a -webkit deklarációkat (amit egyébként a Mozilla és a Microsoft is fontolgatott); a mostani tehát drasztikus, de logikus lépésnek tekinthető az Opera részéről.

Nincs más hátra, mint reménykedni abban, hogy a fejlesztők az eddig felhalmozott tudásukkal sokat tudnak majd tenni a web szebbé és jobbá tételéért.