(A poszt hasznosságát némileg lerontja, hogy a benne szereplő billentyű-kombinációk tévesek. Ezzel kapcsolatban lásd ezt a bejegyzést, és bocs. — a szerk.)

Most egy ezeréves — na jó, nem ezeréves, de gyaníthatóan a Windows Vista óta létező — dologról fogok beszámolni, aminek a létezéséről eddig nem tudtam és teljesen véletlenül akadtam rá ma kora délután.

A Windows fájlkezelőjében többféle nézet közül tudunk választani, összesen nyolc van belőlük és mint kiderült, lehet közöttük váltani billentyűzet segítségével, a Ctrl+Alt+[1..8] nyomkodásával:

Már ez is jó, ha észben tudod tartani annak a két-három nézetnek a sorszámát, amelyeket gyakran használsz, de van tovább is, hiszen a Windows-ban az Asztal is olyan, mint egy mappa, tehát a helyi menüből kiválasztható három ikonméret mellett ezeket a nézeteket is beállíthatjuk az asztali ikonokra:

Nem állítom, hogy ez az első oldalára ráférne a Windows-funkciók hasznosság szerint csökkenőleg rendezett listájának, de jó tudni róla.

Update: A poszt írásakor nem volt módom Windows Vistán és Windows 7-en is kipróbálni a kombinációt, illetve sehol nem találtam utalást arra vonatkozóan, hogy ez a Windows 8-ban megjelent új feature lenne, ezért feltételeztem, hogy régebbi rendszereken is működik. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez mégsincs így, nálam legalábbis semmi nem történik.

Elnézést kérek mindenkitől, aki a lelket is kinyomkodta a Ctrl+Alt-jából.