Viszonylag ritkán írok hardverbejelentésekről.

Nem azért, mert nem érdekelnek, hanem mert többnyire semmi olyan közlendőm nincsen az újdonságokkal kapcsolatban, amit ne olvashatnál jóval hamarabb olyanoktól, akik mondjuk velem ellentétben értenek is ahhoz, amivel foglalkoznak.

A Microsoft Surface nevű termékcsaládja mellett azonban nem tudok szó nélkül elmenni. Szó nincs arról, hogy a Surface egy igazi egetrengető, paradigmaváltó eszköz lenne. Látszik rajta, hogy alaposan kielemezték a konkurenciát és minden jó ötletet felírtak a noteszükbe, de az is látszik rajta, hogy nem egyszerűen egy olyan tabletet akartak összerakni, ami jobb, mint az iPad, hanem egy olyan gépet, ami bemutatja, mit is gondol a Microsoft a saját maga és a számítástechnika jövőjéről.

Microsoft Surface tablet
A Surface a vastagabb, hagyományos kiegészítő billentyűzettel (Type Cover).
Kép: Microsoft.

Nagyon vékony, mégis erős magnézium ház, burkolaton körülvezetett szellőzőnyílás, hogy bárhogy fogd is a Surface-t, ne blokkolja a kezed a levegő útját, beépített tartókeret, mágneses csatlakozók és a hátra is hajtható Touch Cover elnevezésű borító, ami egyben billentyűzet-trackpad kombó is — összességében egy jól átgondolt, ügyesen kitalált és jól összerakott eszköz benyomását kelti.

Úgy gondolom, hogy az egész Windows-ökoszisztéma számára hatalmas pozitívum ennek a gépnek a puszta létezése is, mert ezentúl végre lesz ennek a világnak is egy olyan referenciagépe, amivel a versenytársak ellenében bátran ki lehet állni.

Ami utat mutat a PC-gyártóknak, és végre nem olyan elkefélt baromságokon kell demózni a színes és boldog jövőt, mint a 27 colos érintőképernyővel szerelt all-in-one asztali gépek, amiket pontosan öt percig vezérelnek érintéssel újdonsült gazdáik, mert öt perc és egy másodperc elteltével leszakadt a karjuk.

Ez az a gép, ami értelmet ad annak a több éves küszködésnek, aminek az eredményét úgy hívják: Windows 8.

Lehet, hogy ezt később bánni fogom, de most le kell írnom: a Surface bizony kéne, annak ellenére, hogy a napi géphasználatomban sehol sem találnék neki megfelelő helyet. Ugyanúgy, ahogyan más hasonló eszköznek sem. Birtoklási vágy, hogy rohadnál meg!

Azért valahogy csak megoldanám...