Jeffrey Zeldman nemrégiben alaposan átalakította a weboldala arculatát. Íme egy miniatűr képernyőkép, mellette pedig egy 100%-os nagyítású részlet:

zeldman.com

Legmarkánsabb változtatásként felhúzta a szövegtörzs betűméretét egészen 24 képpontig, a cikkek leadje pedig ennél is nagyobb betűvel van szedve. Ez néhány olvasójánál kiverte a biztosítékot, Zeldman pedig további hangulatkeltés végett egy kiváló válaszposztot kanyarított. A Web Design Manifesto 2012-ben többek között ezt írja az Instapaper, a Readability meg a dizájn- és hirdetési hatékonyság-központú weboldalak kapcsán:

[...] it indicates how pathetic much of our web design is when our visitors increasingly turn to third party applications simply to read our site’s content.

Azaz ha azt szeretnéd, hogy az olvasóid ténylegesen olvassanak és időt töltsenek el az oldaladon, akkor tálald úgy a tartalmat, hogy szívesen tegyék azt és ne akarják más forrásból vagy bármi módon átalakítva fogyasztani. A tartalom előtérbe helyezése egyébként sem egy elvetendő gondolat, kezdve azzal, hogy az oldaladon megjelenő szöveg lehet a dizájn központi, egyben legfontosabb és leglátványosabb eleme. (Épp ezért is lehet vele nagyon mellényúlni.)

Zeldman szerint egyébként hamarosan eljön közénk a nagybetűs internet:

I don’t think you will see much type quite this big but I do think you will see more single-column sites with bigger type coming soon to a desktop and device near you. [...] In today’s monitors and operating systems, yesterday’s classic web fonts — the ones that come with most everyone’s computer — can look pretty danged gorgeous at large sizes.

Már csak azért is, mert a klasszikus webbiztos betűtípusokkal ellentétben a jelenleg népszerű ingyenes és fizetős beágyazott betűkészletek jelentős része ritka ocsmány módon néz ki 15 pixelnél kisebb méretben (részben, mert eleve ennél nagyobb méretben való felhasználásra lettek tervezve, részben a böngészők és az alattuk elterülő operációs rendszerek eltérő élsimítási megoldásai miatt).

Nekem egyébként tetszik ez az irányzat, még ha nem is konkrétan a plakátra való vonulata. Neked?