Bináris logomban ezúttal két olyan apró, ámde módfelett hasznos Windows-alkalmazást mutatok be, amelyek bárki számára jó szolgálatot tehetnek. Közös bennük, hogy mindkettő az Asztal és a programablakok kezeléséhez kötődik és hogy külön-külön meg együtt is pontosan nulla forintba kerülnek.

Gridy

Nemrég KTamás írt a Moomról, aminek hatására kutatni kezdtem a hozzá hasonló lehetőségekkel kecsegtető Windows-os alternatívák után és találtam is legalább egy tucatnyit. Ezek közül kiválasztottam azt, amelyiknek a honlapján a leírás a legkevésbé volt bullshit-szagú és kipróbáltam a programot.

A Gridy nem egy friss alkalmazás, nincs is igazi beállítófelülete, viszont kiválóan működik akár Windows 7 rendszeren is. A program lényege, hogy a képernyő hasznos területére egy láthatatlan vonalrácsot illeszt (amelynek a beosztását mi is finomíthatjuk), majd a programok ablakait a rács vonalaihoz igazítja az ablakok mozgatásakor és átméretezésekor egyaránt, illetve mind a mozgatáshoz, mind a méretezéshez billentyűkombinációkat társít. Lehetőségünk van legfeljebb kilenc különböző ablakpozíció és -méret gyorsgombokkal történő eltárolására, amit később más programablakra is előhívhatunk. Ez akkor jön jól, ha gyakran használunk egy-egy tudatosan kialakított ablakelrendezést (pl. 4:1 arányban osztjuk fel a képernyőt széltében két ablak között). De van még az aktuális ablakot mindig láthatóvá vagy éppenséggel áttetszővé változtató parancs is.

A gombkombinációkat a tálcaikonra duplán kattintva nézhetjük meg (az alapbeállítás szerintieket legalábbis), illete a helyi menüben találunk néhány beállítást is, de érdemes közvetlenül a program .ini fájlját megnyitni a testreszabáshoz. Windows 7 vagy újabb oprendszer esetén például az ablak mozgatására szolgáló kombináció átveszi az uralmat az Aero Snap felett (Win és iránygombok), amit én nem szeretnék, ezért kiegészítettem a kombót egy Shift-tel. A pozíciók tárolásának kombinációi sajnos nem definiálhatók át másra, úgyhogy aki eddig a tálcán lévő programokat a Win gomb és a vonatkozó számbillentyű lenyomásával indította, az nem fog örülni ennek a funkciónak.

VirtuaWin

Nincs mindig lehetőség több monitort használni, az 1280x800 pedig nem az a felbontás, amit nehezemre esik zsúfolttá tenni. A VirtuaWin az a program, ami a lehető legkevesebb fájdalommal kísérve teszi lehetővé Windows-on virtuális munkaasztalok használatát.

Alapesetben arra képes, hogy általunk megadott számú és elrendezésű munkaasztalt hoz létre (alapból 2x2-es a layout, én 1x3-ast használok), amik között billentyűvel tudunk váltani, illetve a programablakokat egyikről a másikra átdobni. Mindegyik munkaasztal alján ott figyel a teljes tálca Start gombostól, letűzött ikonostól. Letölthető modulokkal bővíthetjük a lehetőségeket, van hozzá ablaklistától kezdve a háttérképek egyedi beállításait kezelő pluginig mindenféle kiegészítő.

Gyakorlat

Mindezek persze mit sem érnek, ha nem használjuk őket, mert bonyolult előcsalni a funkciókat, ezért én arra törekedtem, hogy minden nekem kellő műveletet rákössek valamilyen kézenfekvő, de sem a Windows 7, sem más program által nem használt billentyűkombinációra, ami nem a legegyszerűbb feladat, de nem is lehetetlen.

Az Aero Snap révén az alábbi négy kombó már foglalt:

Win-Fel: ablak teljes méretűre állítása
Win-Le: ablak visszaállítása vagy tálcára lerakása
Win-Bal: ablak a képernyő bal felére
Win-Jobb: ablak a képernyő jobb felére

Mivel én rendszeresen használom ezeket, a Gridy kombóit változtattam meg inkább:

Win-Alt-iránygombok: ablak mozgatása a rácsvonalakhoz igazodva
Win-Shift-iránygombok: ablak átméretezése a rácsvonalakhoz igazodva
Win-Ctrl-[1-9]: aktuális ablakpozíció tárolása
Win-[1-9]: a letárolt pozíciók alkalmazása az aktuális ablakra

Végül a VirtuaWinnek a következők jutottak:

Ctrl-Alt-Bal: váltás a következő asztalra
Ctrl-Alt-Jobb: váltás az előző asztalra
Ctrl-Shift-L: aktuális ablak átdobása a következő asztalra
Ctrl-Shift-H: aktuális ablak átdobása az előző asztalra

Elsőre bonyolultnak tűnik ennyi kombináció fejben tartása, de elég hamar rááll a kéz és az elme, nem hiába kínozzuk álló nap azzal a Vim nevezetű szöveges akciójátékkal...