Először is köszönteném mindazokat, akikben a cím lekattintásakor megindult a vérkeringés, mindazonáltal van számukra egy rossz hírem. Ott az a zöldes derengés, arrafelé kellene távozni, köszönjük szépen. Innentől azt kell feltételeznem, hogy a maradók mindegyike nemcsak kedveli, de egyenesen odavan a magyar nyelv szépségeiért, különösen a hosszú... Megkérem a ballonkabátos urat, hogy legyen szíves kevésbé intenzív nyáladzással beilleszkedni a közönségbe, ha már cikinek találta a többiekkel kimenni! Na, szóval ékezetes betűkről lesz most szó.

Régóta frusztrált, hogy heti vagy havi rendszerességgel ömlenek be a feedolvasómba a legújabb ingyenes betűtípusokat összegyűjtő cikkek, az ott bemutatott fontok jelentős többsége azonban a kipróbálás során alkalmatlannak bizonyult arra, hogy magyar nyelvű szövegkörnyezetben használjam őket, mert hiányoztak belőlük a magyar ékezetes szimbólumok, különösképpen az ó, ő, ú és az ű. Egyesek szerint ezzel a hiányossággal együtt lehet élni, de aki látott már szép betűvel szedett szó közepén Times New Roman-ban feszítő Ő-t, az valószínűleg nem ért velük egyet.

Én sem.

A Fontsquirrel-hez meg a Google Web Fonts-hoz hasonló katalógusoldalakon van ugyan live preview, azaz egy saját tesztszöveggel ellenőrizhetjük, hogy a kinézett fonttal minden rendben van-e, a tapasztalat azt mutatja, hogy a közismert árvíztűrő tükörfúrógép teszten sok olyan betűkészlet is elvérzik, amely történetesen minden magyar ékezettel rendelkezik. (Emögött én azt sejtem, hogy a preview-nál csak egy kemény subsettingen átküldött fontot töltenek be, ami pont azokat a nyelvspecifikus szimbólumokat vágja le, amikre mi nagyon kíváncsiak lennénk. Napi magyartalan mondat penzum letudva.)

Úgyhogy elkezdtem listát vezetni azokról a betűkészletekről, amik megfelelnek a következő feltételeknek:

  • ingyenesen letölthetőek
  • a licencük szerint szabadon felhasználhatóak
  • jó minőségűek
  • biztosan megvan bennük minden magyar rövid és hosszú ékezetes karakter kisbetűs és nagybetűs alakban

Mostanra összegyűlt annyi, hogy legyen értelme közzétenni a listát, ezért készítettem neki egy külön oldalt Hazafias Népfont néven. Az ott látható 25 font — a régóta ismert webbiztosakkal kombinálva — már elég sok lehetőséget ad a dizájnolásra, de az igazi értelmét akkor nyerné el az oldal, ha mások, azaz ti is hozzátennétek a saját kedvenceiteket a gyűjteményhez, az ötleteitekkel, véleményetekkel pedig segítenétek jobbá tenni a projektet akár tartalmilag, akár szakmailag, akár külalakilag.

Köszönöm a figyelmet, ha nincsen kérdés, akkor a hátralévő öt percet kitöltjük egy vásárlási kötelezettség nélküli termékbemutatóval. Szeretne Ön otthonában, erőfeszítés nélkül fogy...