Podcastek kulturált fogyasztására számtalan kényelmes és hatékony megoldás létezik manapság. Ezek felfedezése házi feladat marad, én ugyanis bizonyos körülmények — úgymint a megbízhatatlan mobilnet, a Windows Mobile szoftverellátottsága és az iTunes-tól és a dedikált podcaster alkalmazásoktól való viszolygásom — miatt azt a módszert alkalmazom, amihez minden szükséges eszköz adott, nevezetesen egy böngésző meg a foobar2000.

Én így szállok le

Az egész ott kezdődik, hogy a podcastek feedjére feliratkozom Readerben és berendezem őket egy közös címke alá. Így könnyen nyomon követhető az új adások megjelenése. Ha van rá lehetőségem, akkor azonnal le is töltöm az adásokat, ha nincs, akkor megcsillagozom és elteszem későbbre. A letöltött anyagokat egy könnyen elérhető könyvtárba gyűjtöm, külön a gépen tárolt zenéimtől.

Zenehallgatásra évek óta foobar2000-t használok, a podcasteket sem szeretném mással kezelni. Az alapötletem az volt, hogy a podcasteket tartalmazó mappát felveszem a Media Library-be, aztán létrehozok egy lejátszási listát ugyanezt a mappát forrásként megadva, így az újonnan letöltött adások egyből megjelennek a listában, amiket pedig meghallgattam, azokat törlöm a listáról (és egyben fájlszinten is — ehhez kell a File Operations komponens, ami alapból feltelepül).

Ez sajnos elbukik azon, hogy hiába szerepel egy mappa a Media Library-ben, a benne történő változásokat a foobar2000 nem vezeti át a belőle létrehozott lejátszási listára. Törölni tehát tudok, de az új adások nem fognak megjelenni a listában, amíg nem mondom neki, hogy nyalja végig a mappát (értsd: kiürítem a listát és újra megadom neki forrásként a mappát). Nem az a kényelmetlenség, amivel ne lehetne együttélni, meg lehet úgy tekinteni, hogy ez a hiányosság a régebben beszerzett adások meghallgatására sarkall — például elhatározod, hogy csak akkor frissíted a listát, ha elfogynak róla a műsorok —, de érezzük, hogy lehetne ezt szebben is.

Erre jó a foobar2000 úgynevezett autoplaylist funkciója, ami arról szól, hogy a Media Library-ből valamilyen szűrővel kinyert listából olyan playlistet készít, ami már képes követni a Library változásait. Az albumlistát (Library→Album List vagy ALT+L, A) egy szebb világban bőven elég lenne a podcast műfajra szűrni, azonban a műsorkészítők egy része arra sem veszi a fáradságot, hogy az adásoknak értelmes fájlnevet adjon, az ID3 meg végképp a gyengék fegyvere — és szerintem senki nincs annyira elvetemült, hogy az egy-két alkalommal meghallgatandó adásokat kézzel feltagelje csak ezért.

foobar2000 autoplaylist

A problémát elegánsan kikerülve rászűrünk tehát az adásokat tartalmazó mappánk nevére (alul váltsunk át view by folder structure-re), a helyi menüből kiválasztjuk a Create Autoplaylist tételt és örülünk vala. Az így létrehozott lejátszási lista tehát mindig a podcastes mappánk aktuális tartalmát mutatja, a bemásolt új adások egyből megjelennek, a régieket meg törölhetjük a listából.

Like a boss

Az adások beszerzésére és kezelésére egyébként létezik egy PodCatcher plugin a foobar2000-hez. Ő lényegében kiváltja a Google Readert és a kézi fájlmásolgatást is, az egész beszerzési művelet a lejátszó elhagyása nélkül zajlik. Ha valaki nem szereti az ennyire manuális megoldásokat, tegyen vele egy próbát, itt egy remek cikk a használatáról.

AFK

Podcasteket hallgatni persze a képernyőtől távol a legjobb, a lejátszóeszköz esetemben a Windows Mobile 6.5-öt futtató Omnia II. Mivel számítógéppel kizárólag külső meghajtóként szoktam összedugni, egyszerűen átmásolok rá egy adag hallgatnivalót és megetetem a gyári médialejátszóval. (Ezt is tök egyedül találtam ám ki!)

A szinkronizációt tehát úgy oldom meg, hogy egyáltalán nem oldom meg. Ha fejben kezelhetetlen mennyiségű adást követnék, akkor persze elkélne valami automatizmus — akár a Total Commander könyvtárszinkronizáló modulja —, de egyelőre remekül megvagyok enélkül is, és nem érzem úgy, hogy meghaladná a képességeimet a nyilvántartás.

Majd holnap elmesélem azt is, hogy miket hallgatok.