A tegnapelőtti launch óta — ami igazából már múlt pénteken megtörtént — felmerült néhány probléma, amik a figyelmetlenségemből vagy a megfelelő tesztelés hiányából fakadtak. Ezekről lesz most szó, mert egyéb témákról nincs kedvem írni.

Cardinal, the rack!

Edboy jelezte, hogy Androidon nem vált át az oldal a mobilos elrendezésre. Kibővítettem a media query-ket a megfelelő device-width feltételekkel — okom volt a kihagyásukra, de kikerültem máshogy —, reményeim szerint ennyi volt a gond. Androidos és iOS-es eszköz híján nem tudok erről megbizonyosodni, úgyhogy szóljatok, ha így sem jó.

Fetch... the cushions!

A böngészőprogramok valamilyen megfontolásból az űrlapok gombjai esetében nem a klasszikus dobozmodellt alkalmazzák (hogy ti. a doboz tényleges magassága a doboz definiált magasságának, az alsó és felső eltartásnak, valamint az alsó és felső szegély vastagságának az összegével egyenlő), hanem olyat, amelyben, ha konkrét értékkel definiálod a gomb magasságát, akkor az onnantól kőbe van vésve.

Továbbá bármennyire jó ötletnek tűnik, véletlenül se helyezzetek el a gomb value attribútumában az alfanumerikusokon kívül eső HTML-entitást (soremelés-jel és társai) díszítés végett, mert attól az Opera egyből kiénekel pár magas hangot — ami még a kisebbik baj, de a gomb feliratát elegánsan ki is tolja a gombon kívülre.

...the comfy chair!

Amikor S@ti felvetette, hogy szokatlan a teljes képernyőt elfoglaló kenyérszöveg, még nem gyanítottam semmit (pedig 640 képpont ezzel a betűmérettel nem a világ), aztán küldött egy screenshotot a szöveget kitakaró zöld logóról, ami azért volt furcsa, mert az elképzeléseim szerint a logó csak akkor ragad meg a bal felső sarokban, ha elég nagy az ablak szélessége ahhoz, hogy elférjen a tartalom mellett, egyébként meg együtt mozog a fejléccel.

Hibajelenség Firefox 3.6-ban
DIABOLICAL LAUGHTER

Ezt a jelenséget végül a 3.6-os Firefoxszal sikerült reprodukálnom. Az rögtön látszott, hogy az összes doboz úgy jelenik meg, ahogy kell, a bejegyzést tartalmazó article elemet kivéve, azt ugyanis a neki megadott 640px helyett 880px szélesre renderelte ki a Firefox.

Nem mennék bele abba, hogy hányszor javítottam bele szentségelve a CSS-be, meg hogy hány szál hajam hullott ki attól, hogy az article elemre alkalmazott tulajdonságok közül mindnek megvolt a maga elvárt hatása, csak a szélességre, margóra, eltartásra vonatkozó beállításoknak nem (pedig utólag végiggondolva ez a kulcs), meg hogy milyen kacifántos keresőkifejezésekkel illettem mindannyiunk közös barátját.

Aztán szöget ütött a fejembe, hogy talán a Firefox ezen verziója még nem támogatja ezt az új, HTML5-ös elemet, de a kompatibilitási táblázat szerint igenis támogatja, csak a stíluslap elején nem árt megadni, hogy blokkszintű elemként legyen kezelve, ezt meg amúgy is megtettem még a kezdet kezdetén.

Azért odagörgettem, végignéztem a szabályhoz tartozó szelektoron, majd szolid, ámde határozott facepalmot követően beírtam a hiányzó vesszőt az abbr és az article közé és bumm, így lett a...

I confess!

Ezeket csupán azért meséltem el, mert nehogy már csak nekem fájjon, meg hátha tanulságos, meg hogy sajnáljatok.