Vasárnapi különszámunkban egy izgalmas, új recepttel kedveskedünk Olvasóinknak, mivel ennyire rendesek vagyunk, illetve ezt a formátumot találtuk legjobbnak arra, hogy saját tudatlanságunkról kíméletesen lerántsuk a leplet. Nézzük hát, hogyan készíthető el a Rágott asztallap nevű finomság!

Hozzávalók 1 főre:

— egy UTF-8 kódolású adatbázis
— egy UTF-8 kódolású PHP-s függvénykönyvtár
— Notepad++ szövegszerkesztő
— egy közepes vastagságú asztallappal szerelt íróasztal
— mobilinternet
— hiányos ismeretek

A mobilinternetet tegyük félre, a két perc alatt megjelenő keresőtalálatok csak elvonnák figyelmünket az alkotó folyamatról. Közepes kedvvel lássunk hozzá a függvénykönyvtárat használó PHP programunkhoz. Rögtön az elején Notepad++-ban dinszteljünk meg egy session_start()-ot, utána jöhetnek a header utasítások, majd sorban hívogassuk a könyvtárunk függvényeit. Amikor elkezd illatozni, mentsük el az egészet UTF-8-ban és óvatosan kóstoljuk meg browserrel. Az ordas nagy hibaüzenetet (headers already sent) olvassuk el figyelmesen, értsük meg, aztán győződjünk meg róla, hogy valóban nem írtunk ki semmit a képernyőre a session_start() előtt. Finoman harapjunk rá az asztallap szélére.

Jusson eszünkbe, hogy korábban csináltunk már ilyet, vegyük elő a spájzból a kondért és nézzünk bele. Kóstoljuk meg, ízleni fog. A problémát továbbra se értsük, viszont harapjuk meg ismét az asztal szélét. Vegyük észre, hogy a régi és az új között csak a karakterkódolásban van eltérés, mentsük el az újat is máshogy, kóstoljuk meg, ízlik, finom. Asztallap, csak bátran, mindjárt kész!

Vegyük elő a mobilinternetet, magunkat takarékra téve ismerkedjünk meg az UTF-8 Byte Order Mark szerepével, az új kódot mentsük el BOM nélküli UTF-8-ban, kóstoljuk meg, ízlik, finom. Egy utolsó harapás az asztallapra és készen is vagyunk.

Jó étvágyat!