Korán keltem és fáj a fogam. Nem tudom, hogy fogom bírni, mert leghamarabb jövő hét közepén tudok elmenni a fogorvoshoz. Kivéve, ha ezen a héten csütörtökön hazamegyek. Merthogy már megint Debrecenben vagyok. A városon keresztül haladva azon tűnődtem, hogy a jó idő miért csalogatja ki ezt a sok idiótát az odújából. Például azt a fekete Alfás fazont, aki annak ellenére, hogy mindkét sáv telítve volt autókkal, szinte félpercenként váltott sávot. Ráadásul elfelejtette leszerelni a csomagtartóról a vasalódeszkát is... És még mindig meleg van. Mondjuk nem zavar annyira, mert idebent valamilyen csoda folytán alig van több húsz foknál, és a hűtő sincsen messze.

Újabban gyakran nézegetem más fórumokon az olyan topikokat, amelyekben a fórumozók az éppen aktuális desktopjukról tesznek közzé képeket. Nagyon érdekes elfoglaltság ezeket a topikokat nézegetni, néha durva jót röhögök magamban, amikor beindul a vitatkozás, hogy melyik desktop-buzeráló program tud szebb kinézetű 80*80 pixeles ikonokat kirakni az asztalra, vagy melyikhez vannak jobb témák. Közben mutogatják az agyontuningolt desktopokat, amin a világon minden információ meg van jelenítve a ventillátor-fordulatszámtól az időjárásjelentésig és a tévéműsorig. A szépségükről nem nyilatkozom, valószínűleg az enyém sem tetszene sokaknak - főleg a mostani -, de az biztos, hogy én nem tudnék úgy normálisan dolgozni a gépemen, ha ilyen felesleges dolgokkal lenne felcsicsázva... Meg az is tetszik, amikor valaki a létező összes programját kiteszi az asztalára, az olyanokat is, amiket amúgy hetente egyszer használ csupán, de meg akarja mutatni, hogy neki mennyi cucca van. Egyeseknek viszont nagyszerű ízlésük van, és szemet gyönyörködtető az összhatás. Lehet, hogy érdemes lenne nyitni egy ilyen témát a Gamer fórumon is, habár problémát jelenthet, hogy akinek nincsen tárhelye, az nem tudja hová feltölteni - az ilyen kepfeltoltes.hu és társai helyekben én nem bízok... Tavaly nyáron még én is odáig voltam ettől az egész "tedd egyedivé a gépedet"-életérzéstől, naponta töltöttem le az újabbnál újabb témákat (nagy cselesen nem használtam semmilyen segédprogramot, hanem dll-csere és kész), aztán ahogy sorra próbálgattam mindet, mindig oda lyukadtam ki, hogy mindegyikben találtam valamit, ami miatt nem tetszett: egy-egy nem harmonizáló részlet, rossz színválasztás, túlzott csicsa, használhatatlanság... Ma pedig ott tartok, hogy le van ugyan cserélve az alap Windows-kinézet, de a különbség mindössze a színekben látszik. Legtöbbször azonban visszaállítom a klasszikus kinézetet, ami ugyan szögletes, egyhangú és unalmas is, cserébe nem vonja el a figyelmet másról, nem veszi el a képernyő 10%-át sem (ez Photoshopnál fontos) és fürge is. Persze néha még leszedek ezt-azt, legutóbb a Longhorn-stílusú témákat szedtem össze, de a legtöbb közel sem nézett úgy ki, mint a képen, én meg nem voltam hajlandó három másik okosságot feltenni, hogy átalakítsa a gombokat meg az eszköztárat.

Most 19:44 van és végiggondolva a napot arra a szomorú következtetésre jutottam, hogy ma sem csináltam semmit. Pedig haladtam a fordítással, takarítottam és kajáltam is, mégis olyan üresnek érzem a napot. És nem csak a mait, hanem pár napra visszamenőleg mindet. Valami hiányzik, de nem tudom megragadni, hogy mi. Hülye egy helyzet. Mint amikor valakinek amputálják egy lábát, ő pedig hetekkel később is arra panaszkodik, hogy viszket a talpa.