Nem gondoltam volna, hogy eljön a nap, amikor az Internet Explorer böngésző nevét és a jó jelzőt azonos mondatban fogom szerepeltetni, de tegnap letöltöttem az Internet Explorer 9 bétáját és azt kell mondjam rá, hogy bizony jó!

Internet Explorer 9 beta

Tudom, teljesen egyénfüggő, hogy kinek hogy tetszik egy program felülete meg a kezelőelemek logikája, számomra az IE9 az első olyan Microsoft böngésző, amelyre jól esik ránéznem. Igen, összeloptak hozzá mindent a Chrome-ból meg a Firefox-ból meg az Operából, de legalább ésszel tették. Az sem egy utolsó szempont, hogy a sebesség és a szabványokkal való kompatibilitás terén nagyot léptek előre: én csodálkoztam legjobban, amikor a dédelgetett HTML5-ös tesztoldalaimat a Chrome-hoz hasonlóan gond nélkül megjelenítette az IE9, holott ez a Firefox-nak és az Operának jelenleg nem sikerül maradéktalanul.

És amivel a legnagyobbat húzták, az a Windows-os integrációja a böngészőnek, hogy ti. bármely böngészőfület lehúzhatod a tálcára és onnantól kezdve az úgy viselkedik, mintha egy önálló alkalmazás lenne: külön ablakban jelenik meg, van ugrólistája (ha a honlap készítője úgy akarja), egyedi ikonja, értesítései, amit akarsz.

Internet Explorer 9 beta - Taskbar integration

Ez körülbelül ugyanaz, amit a Mozilla a Prism projekttel szeretett volna megvalósítani, szóval nem okozott Redmondban féléves nappalt a nagy megvilágosodás, de kétségtelenül érdekes és működőképes funkció ez, a Gmail, Twitter, Facebook szentháromság már használja is.

Egyelőre nem cserélem le az elsődleges böngészőmnek számító Chrome-ot a kedvéért, mert az abban lévő néhány plugin hiányozna, de őszintén mondom, örülök mindannak, amit az IE9 jelenleg mutat és hogy ezúttal tényleg komolyan gondolták. Kudos meg minden!