Korábban már volt szó az egyedi, akarom mondani, a nem web-safe betűtípusok használatának buktatóiról abban a posztban, amelyben a Google Font API-ról értekeztem és lelkendeztem vala. Azóta eltelt néhány hónap, az internet általam gyakran látogatott szeletében mégsem terjedtek el az ott ingyenesen felhasználhatóvá tett, böngészőfüggetlen dizájnerkedésre csábító fontok, de a CSS3-as beágyazott fontokat is szinte vadászni kell. Nem értettem ennek az okát egészen addig, amíg magam meg nem próbáltam élni a lehetőséggel.

A probléma gyökere az, hogy a netről letölthető, ingyenes fontkészletek — amelyeket a Smashing Magazine vagy a Hongkiat gyakran összegyűjt — legnagyobb hányada nem tartalmaz az angol ábécé kis- és nagybetűitől, a számoktól és az írásjelektől eltérő karaktereket. Komoly ujjongásra van okunk, ha olyat találunk, amelyben szerepel a magyar ékezetes betűk közül néhány: többnyire az á, é, í, ó, ö, ú, ü megvan, az ő és az ű viszont mindegyikből hiányzik:

Hiányzó ékezetes betűk

Néha előkerül egy-egy kalapos ő, de az meg inkább ne kerülne elő. A kávézacc és a homár például a Font API-ban is megtalálható, de ebből a szempontból sajnos ez irreleváns adat.

Azért lássuk be, egy magyar nyelvű honlapot tekintve ez elég komoly hiányosság, még akkor is, ha a szép új betűtípust csak a címeknél vagy a navigációs elemeknél használnánk, nem a kenyérszövegre (szvsz helyesen). Nonszensznek tartom, hogy emiatt esetleg elkezdjük átfogalmazni a szöveget (a bőrdíszművesek megszívják azonnal), mert szerintem a tartalomnak szabad befolyásolnia a dizájnt, nem pedig fordítva. Egy akármilyen tartalomkezelő rendszer felhasználójának meg egyszer lehet csak azt mondani, hogy ne használjon ő meg ű betűt, másodjára nem lesz kinek mondani.

A megoldás persze az, hogy ne akarjunk ilyen betűtípust használni. Statikus szövegeknél talán járható út, ha a szöveget képként helyezzük el (valamilyen image replacement módszerrel; magán a képen kézzel ékezetesíthető a felirat...), máshol meg kísérletezzük inkább a standard fontokkal, esetleg kérjük meg a kedves leendő kommentelőket, hogy írják meg, ők miként állnak a kérdéshez.