Google Font API beta

Tegnapelőtt a Google bejelentette a Google Font API-t. Mire jó ez?

Weboldalak készítésekor a használható betűkészleteket illetően sajnos sok korlátozó tényezővel kell számolnunk. Éppen elég baj lenne az is, hogy a különböző operációs rendszereken alapértelmezésben más és más betűkészletek találhatóak meg, de mindezt tetézi az is, hogy a böngészőben két eltérő betűtípussal írt, de ugyanakkora méretűként megadott szöveg valós mérete sem egyezik meg.

A méretezéssel kapcsolatos problémákra tudtommal nincsen univerzális megoldás, kísérletezni kell a betűkkel. A hiányzó fontkészletek kezelésére viszont ott a stíluslapon megadható font stack, azon betűtípusok rendezett listája, amelyekkel a megelőző font hiánya esetén a szöveget meg szeretnénk jeleníteni, például: font-family: Helvetica, Arial, sans-serif. Ha van a rendszerünkön Helvetica, akkor azt használjuk, ha nincsen, akkor az Arialt, ha pedig az sincsen, akkor az alapértelmezett talpatlan betűkészletet.

A web-safe fontoktól eltérő betűtípusok platformfüggetlen megjelenítésére eddig leginkább Flash-sel megvalósított megoldások léteztek, vagy a kérdéses szöveget képként helyezték el a weboldalon, rosszabb esetben úgy, hogy maga a szöveg az oldal kódjában sehol nem szerepelt. Aztán a CSS3-ban megjelent az @font-face, amely mögött az az elgondolás, hogy a használandó betűkészletet tegyük az oldal dizájnjának részévé. Jön a látogató, lekéri az oldalunkat a hozzá tartozó stíluslappal együtt, amelyben megadtuk a betűtípust, azt pedig a böngésző a szerverről le tudja tölteni és a telepített betűtípusokhoz hasonlóan használható.

Egy nagy baj van ezzel, az, ami a többi CSS3-as újítással is: a támogatottság. A CSS3 ugyanis még nem végleges, az elérhető böngészők is másképpen viszonyulnak hozzá: amelyik támogatja, az biztos teljesen egyedi megvalósítással. És akkor ott vannak azok, amelyek egyáltalán nem támogatják, semmilyen formában.

A Google Font API első ránézésre ugyanaz, mint a @font-face, de jelentős eltérések vannak a kettő között. Először is a Font API használhatóságát nem korlátozza a böngésző szolgáltatás-kínálata olyan mértékben, mint a CSS3 esetén, tehát a megrögzött vagy kényszerűségből a 8-asnál régebbi Internet Explorerrel krúzolók is azt fogják látni, amit a többiek. Másrészt a betűtípusokat a Google szervereiről húzza le a böngésző, nem arról, ahol az oldalunk van, sejthető, hogy a Google szerverei sávszélességgel picit jobban el vannak eresztve. A Font API használatához egyetlen sort kell oldal fejrészébe beszúrnunk, onnantól kezdve megy, míg van a bolygón áram. A jelenleg elérhető betűkészleteket a Font Directory-ban lehet megnézni.

Széljegyzet: így a végén szeretnék elnézést kérni mindazoktól, akiket a rosszullét környékezett a betűtípus és betűkészlet kifejezések esetleges helytelen használata miatt, továbbá azoktól, akik szerint a Font API-ról ennél sokkal jobb, érdekesebb és szakmailag tanulságosabb bejegyzést lehetett volna írni.