Ebben az évben Halottak Napja hétfőre esik, és mivel komoly négy éve munkaszüneti napnak számít november elseje, ez egy amolyan hosszú hétvége lesz. Mi úgy döntöttünk, hogy a hétfői, valószínűsíthetően orbitálisan nagy tolongásból, nyomakodásból, egymás azonnali pokolba kívánásától megkíméljük valamennyire magunkat, és már vasárnap elintézzük az elhunyt rokonok sírjainak meglátogatását.

Érdekes dolog ez az egész Halottak Napja is. Eredetileg ez egy katolikus ünnep volna, viszont én úgy vettem észre, hogy a húsvéthoz, karácsonyhoz, mifenéhez hasonlóan ez is inkább szól a bizniszről, mint a vallásról. Nem mintha én nagy vallásos figura lennék, templomban is ötször, ha jártam életemben, meg sem vagyok keresztelve, mondhatni, hitetlen pogány vagyok, ami hülyeség, mert a pogányok nem voltak hitetlenek, csak egyszerűen másban hittek, mint a mighty keresztények. Aki tud, az hasznot húz ebből a napból - virágárus, nagyáruház, temetői őr, parkolótársaság, tömegközlekedés, meg még mittudomén ki is. Az emberek vesznek egy köteg virágot, meg mécsest, aztán bejárják az országot, hogy elmondhassák magukról, milyen rendesek ők valójában, hogy gondolnak ilyenkor a hallottaikra.

Szerintem nem csak ezen a napon kell rájuk gondolni, nem csak ilyenkor kell rendes hozzátartozónak lenni, ilyenkor is azért, mert úgy szokás. Persze nem tagadom, van fílingje az egésznek, az emberek puccba vágják magukat, kocsiba/buszra/akármire ülnek, aztán a dugókban ünnepi hangulattal átitatottan anyázzák a másikat, aki esetleg ugyanúgy túl szeretné élni ezt a napot, mint mások.

Valahol egy fórumban valaki megemlítette, hogy milyen érdekes, hogy szinte egybeesik ez az ünnep a Halloween-nel, ami ugye a miénknél jóval "fejlettebb" társadalmakban tök jó, vidám ünnep, aminek keretében az emberek maskarába öltözve űzik el a rossz szellemeket a pokol bugyraiba. Az illető azt is írta, hogy jó lenne nálunk is meghonosítani ezt is, mert miért ne? Én erről azt gondolom, hogy totális baromság lenne ilyet tenni. Van is rá két érvem. Első: már van ilyen ünnepünk, ami pontosan erről szól, csak némileg kevesebb tökkel. Úgy hívják, farsang. Második: akkor itthon is sokan a külföldi mintát alapul véve, Orbán Viktornak vagy Gyurcsány Ferencnek maszkírozná magát, ami megrendítené a gazdaságunkat, lévén tudtommal nincsen olyan üzem, ahol róluk mintázott maszkokat gyártanának; a népet pedig ki kell szolgálni. De bizonyára lennének jelentkezők a fagyizó kisfiú jelmezre is, amelynek hátteréről Váncsa István írt az Élet és Irodalomban nem is olyan régen. A lényeg: a hatvanas éveket vessük össze a mával fizetés és árak szempontjából, és világosan látszani fog, hogy minden ugyanannyiba kerül, csak a fagyi lett sokkal drágább.

De mindezt felejtsük is el gyorsan, és emlékezzünk inkább az elhunytakra ma, és más napokon is.