Guszti egy hete figyel a pendrive-omon. A Guszti amúgy az Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon) operációs rendszer lokális álneve, így nevezve sokkal kevésbé érzi az ember megerőszakolva a nyelvezetét, mintha gáccinak mondaná, meg az csúnya szóviccek gyártásához is komoly alapot nyújtana, szóval marad egyszerűen Guszti és kész.

Ma jutottam el odáig, hogy tudjak vele érdemben foglalkozni. A korábbi telepítésű Feisty-t már múlt héten szanáltam, akkor került sor a Windows XP újratelepítésére bizonyos okok miatt (erről talán írok valamikor, mert kellő mértékben WTF), a szabad terület tehát adott volt, a CD megírása után újraindítottam a gépet és bootoltam is a Live CD-ről. A töltögetés végén megjelent az asztal, gyors körbeszimatolás után elindítottam a telepítést és amíg a lemez pörgött, belenézegettem a menükbe, hogy mi változott az előző kiadáshoz képest.

Kis kitérő. Gusztit a linuxos világ úgy várta, mint a messiást szokás, ami számomra kissé érthetetlen a mai napig. Nem értem ugyanis, hogy mit kellene a Gusztinak mutatnia, miben lehetne annyival több és jobb, mint mondjuk a Feisty vagy egy másik népszerű disztribúció. Minden csomagból a legújabb verzió van benne (pl. GIMP 2.4), de ez alap jellemző manapság egy naprakész rendszernél. Tudtommal nagy paradigmaváltás sem történt fél év alatt. Akkor az egész hype forrása a next-next-finish módon beüzemelhető 3D-s effektbazár lenne?

Nekem is megvoltak a saját elvárásaim az új rendszerrel kapcsolatban: — ami eddig működött, az ezután is legalább ugyanúgy működjön, — működjön az mp3-lejátszás XMMS-sel, — tudjak DivX/XviD/MOV/FLV/DVD filmeket nézni (MPlayerrel vagy VLC-vel), — tudjam használni az USB-s modemet, — működjön a gcc (Feisty-ben hiányzott néhány fontos header), — nem baj, ha forog a kocka (Compiz/XGL és társai). Kitérő vége.

A telepítés végeztével újraindítottam a számítógépet, hogy a továbbiakban már ne a Live CD-ről majomkodjunk, aztán elsőként megpróbáltam beüzemelni a modemet. Ez — a hardverhez elérhető szoftver Windows-only volta miatt — még most is kicsit barkács jellegűre sikerült, de a lényeg az, hogy a Feisty-nél alkalmazott lépések végrehajtása után már lehetett használni az internetet, úgyhogy irány a csomagkezelő! Hamar telepítettem az XMMS-t, az MPlayert, a VLC-t, aztán az ATi kártyához való drivert a Restricted Drivers Managerből.

pix/ubuntu_gutsy_1.jpg

Az ATi meghajtó engedélyezve

Nézzük, mire volt jó mindez! A zenelejátszás korrektül működik. (2007. október vége van. Megérkeztünk.) Videókat viszont csak a VLC tud lejátszani, az MPlayer a telepített driver ellenére nem talál videokimenetet (akárcsak Feisty alatt).

pix/ubuntu_gutsy_2.jpg

MPlayer hibaüzenet

A gcc-t a szoftver telepítettnek mutatta, ennek ellenére a próbaként megírt egyszerű programocskát nem sikerült lefordítani, mert az stdio.h, stdlib.h, string.h és math.h header fájlok (meg a többi, amiről még nem tudok) nincsenek meg. A csomagkezelőben bejelöltem az egész gcc-t újratelepítésre, de utána is megmaradt ez a hiba. (És ugyanez volt Feisty-ben is, rejtély.)

pix/ubuntu_gutsy_3.jpg

Pedig azok kellenének nekem...

Az eyecandy cuccok közül semmi nem működik. A Gusztiban a Compiz-Fusion ablakkezelő az alapértelmezett, a beállítások között ennek három működési módja közül lehet választani. Ha a kikapcsolt helyett a használhatóan megbolondított vagy a 24-7 full screen VPS lehetőséget választom, kapom a hibaüzenetet:

pix/ubuntu_gutsy_4.jpg

Compiz hibaüzenet

Nem a legjobb kezdés, igaz-e?

Szerk.: Érdekes módon az ATi driver letiltása után gond nélkül be lehetett kapcsolni minden effektet. Apróság ugyan, de jó lenne, ha az egyes funkciókat engedélyező checkboxok mellé odaírnák az effektet kiváltó billentyű-kombinációt is. Ja, és sikerült az MPlayerrel is filmet nézni, de előbb át kellett állítani a videokimenetet X11/Shm-re:

pix/ubuntu_gutsy_5.jpg

"Néha különösen sóher apával rendelkezőket választanak."

Egyelőre nem vagyok meggyőződve a váltás helyességéről.