Emésztőrendszerem tekintetében meglehetősen hatékony és produktív hétvégén vagyok majdnem túl, valamint Talmácsinak sem jött össze a brnói motorversenyen a dobogós helyezés, szóval a hangulat éppen megfelelő ahhoz, hogy operációs rendszerekről süketeljek egy keveset.

A tavaly őszi Vista-próba óta kedvezményezettje vagyok a Microsoft meglehetősen informatív hírleveleinek, legalábbis a leveleket elolvasva erre jutottam. Ezekben a hírlevelekben központi téma a Windows Vista: lényegében minden újításról volt már szó, amit az új operációs rendszer nóvumként felvonultat. Például az, hogy a Vistával remekül lehet képeket kezelni, mert a fejlesztők áldozatos munkával készítettek végre egy értelmes képkezelő programot. Vagy ugyanez, csak zenével: igaz, nem ismerek élő személyt, aki a Windows Media Playerrel hallgatna zenét a számítógépén, de a hírlevél elolvasása után mindenképpen kedvem támadt kipróbálni ezt a módszert, ha már egyszer olyan kiváló.

Az a baj ezekkel a hírlevelekkel, hogy mindegyik egy görbe tükör. Azt a képet alakítják ki az olvasóban, hogy a Vista megjelenése előtt mindenki a kőkorszakban élt, sőt, aki nem használ Vistát, az még most is nyersen eszi a mamuthúst a barlang előtt kuporogva. Nem az jön le belőlük, hogy eddig az x dolgot így csináltad, mostantól viszont úgy is csinálhatod és sokkal kényelmesebb meg hatékonyabb, mint korábban volt; egyszerűen tagadják a múltat és nem értem, hogy miért. Nem szimpi.

De ha mindezt félreteszem, akkor sem találom a Vistát instant getnek, már elnézést. És indokaim is vannak:

1.) Nem tervezem, hogy belátható időn belül komolyabbat újítanék a számítógépemen. A mostanin pedig hiába ment egészen jól az RC1-es Vista; egy napi szinten használt rendszer a sok feltelepített programmal, beállítással, a kikerülhetetlen registry-szemeteléssel és mindenféle temp mappákkal valószínűleg zavaró mértékben meglassulna, annál idegesítőbb meg nincs a világon.

2.) Nem tudok megnevezni semmilyen programot vagy szolgáltatást, amit a Vista elérhetővé tesz és XP-n nincsen és esetleg hiányzik. A hivatalos maszlag szerint a Vista a PC-s játékok jövője, mert DirectX 10 és egyéb fejlett bizbaszok csak abban vannak. Az előző pontban leírtak miatt ez megint nem indok. De oké, tegyük fel, hogy hardcore játékos vagyok, van DX10-es kártyám is. A következő öt évben a legtöbb hardverigényes PC-s játékban Unreal Engine 3 és Doom 3 motort fognak alkalmazni, mindkettő tisztán DX9-es. Akik meg saját engine-t írnak, azok nem építenek kizárólag DX10-re, mert nem hülyék. És akkor ott vannak a mai napig tré vistás driverek is. Nem vonz.

3.) Most jön a legjobb indokom: Windows XP SP3, 2008 első negyedév. Lényegében ezzel ismeri el a Microsoft, hogy az XP-t nem tudja kiszorítani a Vista olyan ütemben, ahogy ők szeretnék. Ráadásul már most rebesgetik, hogy 2010-ben jön az újabb desktop Windows, ami természetesen minden addiginál nagyobb ROXXOR lesz. Szóval nem kell sietni, jó még az az XP is. Már ha jó.

Arról is sokat olvasni, hogy 2007 a desktop Linux éve lehet, méghozzá éppen a fentiek miatt. Persze ilyet korábban is mondogattak, aztán annyi lett belőle, hogy a linuxos világ fele mára Ubuntut használ. Ahogyan pár napja én is. És lényegében tökre meg vagyok vele elégedve. Az elején ugyan megvolt az elengedhetetlen Nfol-féle semmisejó-szekció, például a modemet életre kelteni eléggé hátborzongató keresgélés árán sikerült — mert egy hálózati eszköz esetén jó dolog, ha csak Windows-hoz van driver meg támogatás, ugye —, de sikerült és azóta felkerült minden program, ami napi szinten kellhet. És sehol nincsen az orrom alá dörgölve, hogy ez éppen mennyire szájfer — csak működik és kész.

Valószínűleg öregszem, a francba...